Bačka Palanka: Problem izgradnje solidarnih stanova i dalje muči građane

Pre više od jedne decenije u Bačkoj Palanki započeta je gradnja 30-tak stanova solidarnosti, zajedničkim ulaganjem Opštinskog fonda za stambenu izgradnju i pojedinaca bez rešenog stambenog pitanja.

Pre osam godina očekivalo se useljenje, ali porodice koje su tada platile svoje obaveze još nemaju krov nad glavom, jer stanovi nisu završeni i useljeni. U međuvremenu je izvođač radova postao investitor, Sindikat je izašao iz Fonda, a deo dokumentacije u Opštini je nestao.

Opštinski fond za solidarnu stambenu izradnju, u koji su ušli predstavnici kupaca stanova tražio je izmenu građevinske dozvole usled promene investitora, ali opštinski urbanisti odbili su taj zahtev. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave u Bačkoj Palanci i predmet vratio prvostepenom organu na ponovni postupak.

- Ni posle ovoga se ne vidi kraj našim mukama. Uputili smo apel Skupštini opštine da na sledećoj sednici jedna od tačaka dnevnog reda bude rešenje problema stanova solidarnosti. Odnosno, da se pronađe dokumentacija kako bi se rešio naš problem - kaže Stevan Nježić, jedan od oštećenih i član Upravnog odbora Fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Zbog ovog spora, oni smo podneli i krivičnu prijavu i dopunu prijave Tužilaštvu, a jedino u bačkopalanačkoj opštini u celoj Srbiji još postoji Fond za solidarnu stambenu izgradnju.

- Naš zahtev očigledno nije usvojen, jer se ova problematika nije našla na dnevnom redu jučerašnje sednice lokalnog parlamenta. To znači da se problem i dalje drži pod tepihom, a naša agonija nastavlja - kaže on.

Predsednik Nadzornog odbora Fonda Đorđe Kozić kaže da je 30-tak stanova koje su pola platili sami radnici, ili njihove tadašnje firme, a drugu polovinu Fond, izdvojen sudskim putem, a da Opština ima sedam stanova. - Da se iskaže dobra volja, problem bi se rešio. Ako se Fondu vrati status investitora, koji je na čudan način dodeljen firmi koja je bila izvođač radova, a sada je u stečaju, rešenje je blizu. Naime, u tom slučaju Fond bi kao investitor mogao da sklopi posao sa drugim investitorom koji bi završio naše stanove, a zauzvrat bi dobio stanove koji pripadaju Opštini - kaže Kozić.

Stanari su ogorčeni i tvrde da je zgrada solidarnosti u ulici Cara Lazara jedina višespratnica koja nije završena u Bačkoj Palanci, a početa je pre jedne decenije. Vrednost ove investicije je, kako kažu, preko milion evra, a stanari sumnjaju da u ovom poslu nije sve čisto, pa su još ranije o ovom problemu obavestili sve nadležne, od APV do Republike Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar