Agenti za nekretnine na proveri

Do devetog februara agenti za nekretnine mogu da se prijave za drugi ispitni rok, jer već u maju bez licence neće moći da rade. Prvi ispitni rok za licencu položilo je njih gotovo 70 odsto.

Posle deceniju i po prodaje nekretnina, Radmila je dobila licencu za koju je bilo neophodno da poznaje prostorno planiranje i gradnju, finansije i bankarstvo, pravni okvir i menadžment. Polagala je pred profesorima državnih univerziteta i nije joj bilo dovoljno samo iskustvo.

"Svako od nas je dobio nekih desetak pitanja na koje je trebalo da da kratak, jasan odgovor. Ipak su to delovi iz pojedinih zakona, tako da ne može da se prepričava nego da se odgovori tačno", priča Radmila Stanković, licencirani agent za nekretnine.

U Klasteru nekretnina očekuju da se u drugom ispitnom roku prijavi oko hiljadu agenata, koliko se i bavi tim poslom, jer im od devetog maja zakon nameće novu obavezu.

"Ne samo da bi se firma upisala u registar, bar jedan mora da bude upisan u registar, nego i svi oni koji obavljaju delatnost posredovanja moraće da imaju položen stručni ispit, inače će biti sankcionisani", napominje Nenad Đorđević iz Klastera nekretnina.

Situacija na tržištu nekretnina je bolja nego pre donošenja zakona, kažu u inspekciji.

U prethodna tri meseca prekršajno je kažnjeno sedam nelegalnih posrednika nekretnina, ali i pojedini mediji koji su prenosili njihove oglase. Tek deset odsto legalnih agencija zatečeno je u prekršaju.

"Samo u 19 slučajeva smo podneli prekršaje koji se prvenstveno tiču agencija koje nisu imale ugovore a koje su dužne da ih sklope sa nalogodavcem. Prilikom oglašavanja nisu imale te ugovore i nekoliko njih nije izdavalo račune koje su dužni da izdaju", ukazuje načelnik republičke Tržišne inspekcije Goran Macura.

Kazne za prekršaje u prometu nekretnina kreću se od 50.000 do milion dinara. Inače, pravo da trguju nekretninama ima više od hiljadu preduzetnika i privrednih društava, ali tek polovina njih stvarno se bavi tim poslom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar