Vlada danas o stambenim kreditima

Vlada Srbije danas bi trebalo da usvoji program subvencionisanih stambenih kredita za nove i stanove u izgradnji.

Krediti će biti odobravani za kupovinu novih stanova i stanova u izgradnji, kao i za izgradnju kuća. Novi program subvencionisanih stambenih kredita trebalo bi da počne da se primenjuje prvog oktobra.

Vest o novom programu za kupovinu subvencionisanih stanova sa odobravanjem dočekali su građani, ali i investitori i građevinske firme. Dragan Mijatović iz kompanije ”Daneza Invest“ očekuje od programa da tržište nekretnina posle dužeg zastoja ponovo oživi.

"Za nas sve je to signal da dogovori koje dobijemo u Vladi da se poštuju i sad svi očekujemo da će to u određenoj meri da oživi tržište. Mislim da to nije dovoljno i da to nije sve što je potrebno preuzeti. Ključni razlog za stagnaciju tržišta je neusklađenost cena kvadratnog metra sa platama", ističe Mijatović.

On smatra da bi cena kvadrata za masovnu kupovinu trebalo da iznosi koliko i jedna prosečna plata. Dobroslav Bojović iz građevinskog preduzeća ”Napred“ nada se da će novi program Vlade omogućiti da se reši problem nelikvidnosti u građevinarstvu.

"Mere koje preduzimaju Vlada Srbije i ministarstvo ekonomije za građevinsku operativu i građevinsku industriju predstavljaju zaista prave i možda mere koje znače život građevinskoj industriji i građevinskoj operativi, jer je to jedini način da se reši pitanje likvidnosti i obezbede dopunska obrtna sredstva za građevinsku operativu i građevinsku industriju koja je u proteklih godinu dana maltene stala", navodi Bojović.

Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, rok otplate je najviše 30 godina. Kupac stana mora da obezbedi najmanje pet odsto učešća za kredit, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke će kreditirati preostalih 75 odsto iznosa kredita.

U prve tri godine, odnosno do 31. oktobra 2012. godine, i u poslednjih pet godina otplate kredita građani neće plaćati kamatu, jer će je Vlada subvencionisati.

Od novembra 2012. godine u naredne 22 godine otplate korisnik kredita će plaćati godišnju kamatu koju ugovori s bankom, a ona će, prema dosadašnjim potvrdama banaka, iznositi od 4,9 do 5,9 odsto.

Nešovanović: Bez pomaka u prvih šest meseci

Mere Vlade kao što je novi program stambenih kredita neće obezbediti veće pomake na tržištu nekretnina u prvih šest meseci, kaže za B92 savetnik za nekretnine Nebojša Nešovanović.

Razlog za to, leži pre svega u velikoj nelikvidnosti tržišta nekretnina i ekonomskoj nestabilnosti.

"Kupci su rezervisani iz dva razloga - što očekuju pad cena nekretnina jer određeni ministri najavljuju stanove od po 500 evra. Drugi razlog je velika nestabilnost u ekonomiji, ukoliko vi najavljujete 10 000 otpuštanja, niko neće uzimati kredite, tako da u prvih šest meseci delovanja neće biti značajnih pomaka“, objasnio je on.

Ova mera je, prema njegovim rečima, usmerena na to da poboljša likvidnost preduzeća.

”Plašim se da će Vlada morati da nađe druge mere da bi obezbedila likvidnost preduzeća i da bi obezbedila projektno finansiranje na duži rok", ocenio je Nešovanović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar