Građevinsko zemljište: Strepe od troškova

Od sledeće godine neće biti naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, već će se plaćati porez na imovinu. Ko je plaćao, plaćaće više, ko nije, neće ni dalje, kaže direktor „Metalca“

Da je naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta davno „odzvonilo“ slažu se svi, stručnjaci, država, privreda, pa i lokalne samouprave. Pitanje da li je veći porez na imovinu preduzeća njena najbolja zamena, međutim, već izaziva više polemike. Ministarstvo finansija je to predvidelo izmenama Zakona o imovini, ali opštine odgovaraju da će od sledeće godine biti u „minusu“ jer im je država „zakinula“ i druge izvore. Jedino je privreda sigurna da će u svakom slučaju plaćati više, čulo se u četvrtak na okruglom stolu u organizaciji Asocijacije menadžera.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta je izgubila smisao privatizacijom parcela i nestankom društvene svojine. Od nje su opštine godišnje ubirale i do deset odsto svojih budžeta. To bi trebalo da im sada nadoknadi izdašniji porez na imovinu preduzeća koja će se obračunavati na tržišnu, a ne knjigovodstvenu vrednost nepokretnosti. A za to je potrebno da se prihod od ovog poreza - duplira.

- Zakon obavezuje opštine da do svakog 30. novembra objave prosečne cene u prometu nekretnina po zonama - objasnila je Milica Bisić, savetnik u Ministarstvu finansija. - Ukoliko nije bilo prometa u toj zoni, uzima se prosek cena u susednim zonama. Ukoliko ni tamo nije bilo prometa, obračunava se na osnovu cena iz prometa stambenih jedinica. u slučaju industrijskih pogona i magacina, obračunava se i na osnovu cene zemljišta. Ukoliko opština ne objavi podatke, onda će firme plaćati porez po knjigovodstvenoj vrednosti.

Iz Stalne konferencije gradova i opština, međutim, upozoravaju da su opštine ostale bez parafiskalnih naknada, dela poreza na zarade, a dobile su nove nadležnosti. Zadužene su za održavanje regionalnih puteva, vaspitačicama u vrtićima su povećane zarade, a i njima na „pleća“ pada sve veći deo troškova domova zdravlja. Što se privrede tiče, ona strepi od novih troškova.

- Meni je jasno da onaj ko je plaćao, plaćaće više, a ko nije, neće ni dalje - smatra Petrašin Jakovljević, direktor „Metalca“. - Sistem je dosta nepravedan i plaćaće samo oni koji rade. Od svih ukinutih parafiskalnih nameta, mi nismo osetili ni dinar olakšanja. Kažu da su smanjili dva odsto porez na zarade, ali su povećali za dva odsto doprinose za PIO. Pa šta se tu promenilo?

HOĆE KOMUNALNI POREZ

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i Stalne konferencije gradova i opština, smatra da treba uvesti novi - komunalni porez.

- Paraćin ima 33 sela u kojima nema parkova i ne možemo mi da od poreza na imovinu, koji plaćaju svi, da finansiramo parkove u gradu - kaže Paunović. - Potrebna su sredstva za komunalne usluge koje nemaju krajnjeg korisnika, a to je zaprašivanje komaraca, javno osvetljenje, održavanje zelenila. On bi trebalo da bude u visini sredstava koje opštine troše za te namene i da bude dobrovoljan. Ako neko neće da zaprašuje komrace i ne želi parkove, pa ne mora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar