Stala prodaja stanova u Budvi

Na Budvanskoj rivijeri promet nekretnina gotovo potpuno zamro, cene pale. Kvadrat novogradnje u centru Budve do 2.000, van grada do 1.000 evra

BUDVA, a i cela njena rivijera, puna je - praznih stanova.

U pitanju su novoizgrađeni stanovi koji zvrje prazni i to već poduže. Čekaju kupce, kojih je bilo malo, kako tokom sezone, tako i ove jeseni.

Velika ponuda i slaba potražnja, uslovili su i pad cena. Kvadratni metar stana malo podalje od centra staje do 1.000 evra. U centru Budve novogradnja staje od 1.500 do 2.000 evra, a ko nudi keš dobija kvadratni metar i za 1.300 evra.

To je tek malo više nego što iznose cene stanova solidarnosti, koje je izgradila opština Budva i koji će, pošto usledi upotrebna dozvola, dobiti stanare.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata nude se za 270.000 do 350.000 evra.

Kupaca je malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealne cene koje su važile ovde pre dve-tri godine. U vreme "najezde" mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra.

Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši veliku zaradu u tom poslu, mnogi gradili intenzivno. I prekomerno. Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva "izvikana" kao skupa destinacija. Sada taj "imidž" skidaju tako što se raznim oglasima nude stanovi i kuće po niskim cenama.

U Budvi ističu da će situacija biti nešto bolja, ali tek posle krize. A ona ne samo da ne jenjava, nego se i pojačava. Situaciju su dodatno pogoršale priče o tome kako evro slabi i propada, pa sada vlasnici neprodatih stanova biraju i valutu.

Izvor: Vecernje Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

4 komentara na “Stala prodaja stanova u Budvi”

  1. Hana says:

    Crnogorci prodaju stanove za velike pare.Mislim da ce malo ko kupiti stan,kada je ovolika kriza u celom svetu.Svuda su cene nekretnina pale drasticno.Poznajem coveka iz Danske,koji je kupio vilu u Spaniji za 2500000dk,a sada je procenjena na 700000dk i nemoze je prodati.Sta vam je ljudi?Izgleda da samo vi ne spustate cene!

  2. zlatko says:

    pasce to i na 500 eura kvm i nema ko da kupi.bice im ko grcima hehehe

  3. Miki Budvanin says:

    uvazeni,
    u Budvi su skupe komunalije i krecu se u rasponu od 100 € do 330€ po m2 bruto kao i cijena placa u zavisnosti od lokacije u Budvi od 100€ do 1500€ po m2 kao i gradnja samog objekta na osnovi svih parametara koje sam nabrao formira se cena.
    Zarada investitora se krece u rasponu od 20 do 30% sto je realno u poslovnom svetu i nije realno smanjivati cenu stanova u Budvi a koji se krecu u zavisnosti i lokacije ,nacinu gradnje, pogleda nap Rozino od 1500€ do 1800€/m2 centar ispod bulevara od 2000€ do 400€/m2.
    Cijene ce smanjiti kada se ukinu komunalije ili smanje.

  4. Deki Beogradjanin says:

    Miki, to zvuci razumno (za te ‘investitore’) ali to nije kako trziste funkcionise. Ocito se nista ne prodaje za te pare. A sad kad je rublja pukla jos ce manje. Te stanove ne kupuju ruski bogatasi nego srednja klasa. A za lokalne (ukljucujuci Srbiju) to je loodilo.
    Ti investitori ako zele da prodaju morace da spustaju cene. Nekad se i ne zaradi a nekad se i izgube pare na investiciji… Ako puste da im jos godinama zvrje prazni stanovi sigurno ce izgubiti. Inflacija je cudo.
    Ja sam pre par godina umesto u Budvi kupio stan u Majamiju a stanove koje sam gledao u Budvi jos su neprodati. Nije hteo investitor da popusti jos 10% tada. U medjuvremenu je popustio 15% a nije prodao. Hvala mu! :)

Ostavi komentar