Kampanjom do veće bezbednosti

Rad na crno, nedosledna primena mera bezbednosti i zdravlja na radu, slaba obuka zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, nekorišćenje opreme za ličnu zaštitu na radu ­ direktni uzroci povećanja broja povreda na gradilištima

Sve veći broj gradilišta koja niču kao pečurke i sve učestalije povrede radnika i povećan broj povreda na radu sa smrtnim ishodom, poslednjih godina, nažalost je deo naše svakodnevice. Građevinska sezona više nije ograničena samo na letnju, već radovi traju tokom čitave godine, materijali i mašine su sve napredniji, a uslovi rada u jesenjem i zimskom periodu vrlo zahtevni. To je bio povod da kompanija Holcim uz podršku Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije u toku ovog meseca aktivno krene u realizaciju kampanje „Bezbednost i zdravlje na radu na gradilištima”.

Aleksandar Obrenov iz Holcim Srbija ističe da kampanja ima za cilj da skrene pažnju svima na postojeće probleme u bezbednosti i da je to stvar na kojoj treba sistematski i opsežno raditi. Usmerena je na podizanje pažnje radnicima na gradilištima, kao i njihovim poslodavcima o okolnostima koje mogu dovesti do ugrožavanja njihovog zdravlja i života na radu, kao i merama pomoću kojih mogu da ih umanje i spreče.

­ Činjenica je da je povećan broj povreda rada sa smrtnim ishodom u delatnosti građevinarstva, ali postoji više uzroka koji do toga dovode, kao što su: rad na crno, nedosledna primena mera bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca (slaba obuka zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, nekorišćenje sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, neispravna oprema za rad...) radno angažovanje nestručne radne snage, veliki broj poslodavaca obavlja građevinske radove, a da nisu za to registrovani, kaže Vera Božić Trefalt iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Zbog toga stručnjaci, učesnici kampanje obilaze gradilišta u Beogradu, razgovaraju sa radnicima o ovom problemu, dele edukativni materija, pružaju informacije o načinu korišćenja i ophođenja prema zaštitnoj opremi, zaštiti od pada, klizanja i saplitanja, uputstva za rad na visini, načinima postupanja sa građevinskim mašinama.

Sve ovo ima smisla, ali na opasku da bi možda mnogo bolje bilo da inspektori svakodnevno kontrolišu gradilišta bez gledanja kroz prste nesavesnim poslodavcima, sagovornik iz Holcima se složio sa nama, ali i dodao da je pitanje bezbednosti na gradilištima odgovornost i građevinskih preduzimača, kompanija, države, ali i radnika koji sprovode određene radove.

­ Tek kada se svi zajedno dovoljno naučimo o ovoj temi, možemo smatrati da je cilj naše akcije postignut. Veoma nam je bitno širenje pozitivne kulture u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i svesti da bezbedan rad donosi korist ne samo radnicima, već i poslodavcima. Iz našeg iskustva možemo da kažemo da je pravilna edukacija radnika dobar osnov za njihov dalji bezbedan rad, ističe Obrenov.

Vera Božić Trefalt je mišljenja da je edukacija poslodavaca, zaposlenih i njihovih predstavnika u vezi primene mera za bezbedan i zdrav rad uvek dobra. Kad je reč o kontrolama, naša sagovornica tvrdi da inspektori rada neprekidno vrše inspekcijski nadzor na teritoriji Republike Srbije, kontrolišući primenu mera na gradilištima.
Neprijavljeni radnici i povrede na radu

Problemu neprijavljenih radnika naša zemlja je izložena već duži niz godina, čime je celokupna situacija mnogo složenija nego što se to čini na prvi pogled. Cilj Holcim-ove kampanje, između ostalog je i da radnici nauče koja su njihova prava, jer su oni ti koji su zaduženi za operativno sprovođenje zadataka

­ Mi smo duboko svesni činjenice da iza svake povrede na radu stoji čovek, i da je iza njega njegova porodica, i to je jedan od naših motiva zbog kojih smo rešili da skrenemo pažnju radnika i šire javnosti o tome koliko je važno znati sa čime se i na koji način susrećemo sa svojim radnim zadacima, a u cilju odgovornog odnosa prema poslu, ali i sebi. Podsetiću da u kampanji imamo i podršku Sindikat građevinarstva i to je jedna od adresa na koju se radnici mogu obratiti, kaže Obrenov. Istovremeno Vera Božić Trefalt objašnjava da se i na zaposlene koji nisu prijavljeni (nemaju zaključen Ugovor o radu), odnose mere za bezbedan i zdrav rad, u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu i drugim propisima u ovoj oblasti, i u tom smislu u ostvarivanju svojih prava ova lica mogu da se obrate inspekciji rada, ili da traže sudsku zaštitu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar