Najmanje rizičan je kredit sa fiksnom kamatnom stopom

Pored subvencionisanih stambenih kredita, koji su ubedljivo najjeftiniji na tržištu, klijenti koji ne ispunjavaju uslove da podignu kredit koji država dotira imaju na rapolaganju čitavu paletu proizvoda koje mogu da prilagođavaju svojim potrebama. To su komercijalni krediti sa fiksnom kamatnom stopom, koji su najskuplji na tržištu, ali uprkos svim ekonomskim kretanjima rata je do kraja otplate ista, pa ti krediti važe za najmanje rizične. U ponudi su i krediti kod kojih se na određeni period bira fiksna ili varijabilna stopa, u zavisnosti od kretanja na tržištu.

Bankari savetuju građane da izbegavaju kredite u francima i da se vezuju isključivo za pozajmice u evrima, jer se dugoročni stambeni krediti u dinarima neće skoro pojaviti na tržištu. Prvi tip stambenih kredita koji su banke ponudile su oni sa promenljivom kamatom, a definiše se po formuli: euribor + bančina margina. Iz tog razloga klijentima je rata rasla dok je rasla vrednost euribora. U drugoj polovini 2007. „Sosijete ženeral banka” je u svoju ponudu uvrstila stambeni kredit sa fiksnom kamatom, koji je skuplji od kredita sa promenljivom kamatnom stopom.

- Oni koji se odluče za promenljivu kamatu strahuju od rasta euribora, dok korisnicima kredita sa fiksnom kamatom rate ne opadaju sa snižavanjem euribora. To je razlog što je „Sosijete ženeral banka” odlučila da klijentima ponudi kombinovani stambeni kredit koji im omogućava da periodično provere svoje opredeljenje za određeni tip kamate i da je podese u skladu s interesima - kaže za „Blic” Miroslav Rebić iz „Sosijete Ženeral banke”.

U toj banci prilikom zaključenja ugovora klijent bira sa kojom kamatom želi da započne da otplaćuje svoje rate – sa varijabilnom ili fiksnom. Na tri godine banka mu omogućava da ponovo bira po kojoj kamati će mu se obračunavati rate u narednom periodu.

- „U Sosijete ženeral banci” interesovanje je veće za komercijalne nego za subvencionisane stambene kredite - zaključuje Rebić.

I u drugim bankama imaju kredite sa fiksnom kamatom za stambene kredite.
- Uveli smo u ponudu kredite sa fiksnom kamatnom stopom za prve dve godine otplate. Kamatna stopa je nakon toga vezana za euribor. Kada je reč o euriboru, u narednom periodu treba očekivati da će skočiti zbog činjenice da će Evropska banka voditi restriktivniju politiku - kaže za „Blic” Svetozar Šijačić iz „Kredi agrokol banke”.

U „Rajfajzen banci” klijente privlače ukidanjem provizije i besplatnom polisom osiguranja. Iako je ta banka do 2009. odobravala kredite u švajcarskim francima, sada savetuju klijente da se suzdrže od pozajmica u toj valuti.

- Kada je reč o kreditima u švajcarskim francima, naša banka ih je odobravala do 2009, ali smo ih izbacili iz ponude jer se tokom krize kurs franka u odnosu na evro promenio i došlo je do porasta anuiteta. Ono što mi našim klijentima proaktivno nudimo je mogućnost restruktuiranja kredita, tu je grejs period gde se otplaćuje samo kamatna stopa, a ne glavnica, a svim postojećim kljentima koji su uzeli kredit u francima smo od 1. novembra snizili kamatnu stopu - kaže Petar Jovanović iz „Rajfajzen banke”.

I u ostalim bankama savetuju građane da ne uzimaju kredite u „švajcarcima” zbog nepovoljnog odnosa valuta i preporučuju isključivo kredite u evrima. Dragan Santovac, iz „Komercijalne banke”, kaže za „Blic da su stambeni krediti sve interesantniji, jer su niske kamatne stope i euribor, a da su se „švajcarci” pokazali prilično nepovoljni.

Ograničenja subvencionisanog stambenog kredita

- Mogu da ga podignu lica samo do 45 godina starosti
- Mesečna zarada korisnika kredita mora biti manja od 100.000 dinara
- Korisnik kredita ne sme da ima drugu nekretninu u vlasništvu
- Stan kupljen na ovaj nači ne sme da se izdaje
- Korisnik kredita mora biti prijavljen na adresi na kojoj je stan kupljen
- Subvencionisani stambeni kredti se odnose samo na novogradnju
- Moraju biti osigurani kod NKOSK-a
- Mogu biti indeksirani samo u evrima
- Zavise isključivo od kretanja euribora

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar