Vlada RS prodaje stanove izbeglicama

Izbegle i raseljene osobe koje trenutno koriste stanove Vlade RS uskoro će biti u prilici da postanu njihovi vlasnici.

Naime, ove kategorije traže da ih republičke institucije 20 godina od rata obešteti za izgubljenu imovinu u vidu stanova ili novčanih naknada. U Savezu udruženja izbeglica, raseljenih lica i povratnika navode da je njihov stav da svako ko je imao imovinu treba da dobije naknadu.

- Tražimo da to bude urađeno kroz Regionalni stambeni projekat ili kroz otkup stanova koji su izgrađeni pre više od 20 godina, a data su na privremeno korišćenje ovoj kategoriji. Treba omogućiti ljudima da otkupom stanarskog prava dođu do svog trajnog smeštaja – kaže Milojko Stević, predsednik Skupštine Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih osoba i povratnika.

Navodi da se nada da će Vlada RS imati razumevanje za ovu kategoriju stanovnika i da će olakšati otkup, kao što je plaćanje na nekoliko godina.

Iz Ministarstva za izbeglice i raseljene osoba RS navode da su opredeljeni da smeštaji koji su sada dati na privremeno korištenje izbeglim i raseljenim osobama budu trajno ustupljeni.

- U stanovima kojim raspolaže Ministarstvo smešteno je 1.498 porodica i njih treba privesti trajnoj nameni kako bi ih zaštitili od propadanja i devastiranja. Vlada RS će doneti odluku da se stanovi daju u zakup ili otkup za čiju će realizaciju biti zaduženo resorno ministarstvo i Republička direkcija za obnovu i razvoj – navodi Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbegle i raseljene osobe.

On je rekao da se dve trećine stanova, od 888, mogu dati u otkup, dok trećina može biti ustupljena samo u zakup po modelu socijalnog stanovanja.

- Te aktivnosti su već u toku. Vlada RS je donela odluku da se otkupi 14 stanova u Derventi, Rudu i Čajniču. Rok za privatizaciju svih stanova je jun 2018. godine, budući da je produžen rok za te poslove – rekao je Vuleta.

On je dodao da oni koji žele da otkupe stanove moraju ispunjavati sve uslove iz Zakona o rasljenim osobama, izbeglicama i povratnicima, da nemaju rešeno stambeno pitanje, te da nemaju uslovnu kuću za stanovanje ni u sadašnjem mestu prebivališta ni u mestu ranijeg mesta stanovanja.

- Republička direkcija za obnovu i razvoj će u ime RS kao prodavac provoditi postupak otkupa stambenih jedinica i raditi overu ugovora u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova. Njime je regulisano kako se utvrđuje otkupna cena, a to je ugovorom za svaki pojedinačni slučaj u zavisnosti od vrednosti stana, položajne pogodnosti, amortizacije stana, visine uloženog novca i popusta koji se priznaju kupcu – zaključuje Vuleta. V. Đukić

Vlada obezbedila 1.560 stanova

Novcem Vlade RS do sada je izgrađeno ili nabavljeno ukupno 1.560 stanova u 32 opštine Srpske. Od toga je gradovima i opštinama pripalo 480 na ime njihovog učešća, dok je 209 stanova preneto na Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite RS radi trajnih rešenja za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pod upravom Ministarstva za izbegle i raseljene osobe RS je 888 stanova. Zahvaljujući donatorima RS rapolaže sa 179 stanova, 140 u Bijeljini i 39 u Banjaluci.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar