Skriveni troškovi stambenih kredita

Banke ne prihvataju procenu Poreske uprave, a građani iako prilikom dobijanja stambenog kredita plaćaju do 100 evra procenu vrednosti nekretnine koja ide pod hipoteku, ova obaveza im se nameće svake treće godine.

Korisnici stambenih kredita ponovo su izloženi troškovima na koje nisu računali u vreme kada su se zaduživali. Oni kojima je od poslednje procene vrednosti založene nekretnine prošlo tri godine, od banaka su dobili obaveštenje da u najkraćem roku dostave poresko rešenje ili novu procenu vrednosti nekretnine, koja inače košta od 50 do 100 evra.

Problem je što pojedine banke ne prihvataju procenu Poreske uprave (čiji je posao da utvrđuju vrednost nekretnina, jer na osnovu toga razrezuje porez), nego isključivo izveštaj privatnih procenitelja i to onih sa kojima banke sarađuju.

Narodna banke je 2008. godine propisala obavezu bankama da jednom u tri godine ažuriraju podatke o vrednosti nekretnina pod hipotekom. U slučaju da to ne urade NBS zahteva da se ti krediti za koje nema nove procene kvalifikuju kao rizični, zbog čega banke moraju da izdvoje veća sredstva za obezbeđenje kredita.

Pošto NBS nije precizirala ko snosi troškove ponovne procene hipoteke, pojedinim bankama je to bilo dovoljno da ovaj namet prebace na teret korisnika kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar