80 odsto nelegalnih objekata su porodične kuće

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će uz novi zakon o legalizaciji objekata postojati dve opcije – ozakonjenje ili rušenje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je da će i procedura biti jeftinija i kraća.

Mihajlović je za RTS rekla da je država donela odluku da po službenoj dužnosti sprovede legalizaciju i da je to urađeno u javnom interesu građana Srbije.

„Milion i po nelegalno izgrađenih objekata ugrožavaju zaista direktno legalno već izgrađene objekte“, istakla je Mihajlović i dodala da postoji trend rasta broja nelegalnih objekata i da „moramo da podvučemo crtu“.

Mihajlović je podsetila da mnogi prethodni zakoni nisu doneli prave rezultate i da umesto da bude manje nelegalno izgrađenih objekata, bio je njihov svakodnevni rast.

Prema njenim rečima, jedna od mogućnosti je da se ozakone objekti, a druga je mogućnost da se to ne uradi, zbog čega se na kraju snose posledice.

„80 odsto nelegalno izgrađenih objekata jesu stanovi i porodične kuće gde ljudi žive“, napomenula je Mihajlović, ističući da je cilj pojevtinjenje i skraćenje procedure i da „nema više hrpe dokumenata“.

„Oni koji su podneli zahtev za legalizaciju, kojih ima 770.000 u Srbiji, plaćaju administrativnu taksu, koja je fiksna i jednokratna i za objekte do 100 kvadrata iznosi 3.000 dinara, za 200 kvadrata iznosi 10.000, a do 300 kvadrata iznosi 20.000 dinara“, objasnila je Mihajlović.

„Druga grupa ljudi, koja nije predala nijedan zahtev, što je oko 700.000 ljudi, moraju da podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uz to, da plate administrativnu taksu“, naglasila je Mihajlović.

Komercijalni objekti do 1.000 kvadratnih metara ili preko 1.000 kvadratnih metara i te kako će platiti svoju naknadu, najavila je Mihajlović.

Ta naknada neće biti toliko velika kao što je bila u prethodnom zakonu, jer je želja da i oni ozakone svoje objekte, ali će se meriti milionima dinara, najavila je Mihajlović i dodala da za njih neće biti posebnih povlastica i da je reč o oko 20 odsto nelegalno izgrađenih objekata.

„Zakon je jasan – inspekcija će popisati nelegalno izgrađene objekte“, najavila je Mihajlović.

Govoreći o onima, koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, Mihajlović je objasnila da postoje dve mogućnosti.

„Vi dobijete rešenje svakako o rušenju, ukoliko niste podneli zahtev i imate mogućnost da krenete odmah u proceduru i nabavite vaš elaborat i platite taksu, tako se ozakonite“, objasnila je Mihajlović.

„Druga stvar je, naravno, ako to ne uradite, normalno je da ne možete da budete ozakonjeni i da će se krenuti u rušenje“, najavila je Mihajlović.

„Ukoliko imate stan u zgradi i svi se ozakone, a vi nećete baš to da uradite, onda će porez na imovinu biti mnogo veći i sa druge strane, to jeste krivično delo i snosićete posledice krivičnog dela“, objasnila je Mihajlović.

Oni koji imaju dokumenta i plate taksu, mogu za pet do 10 dana da ozakone svoj objekat, rekla je Mihajlović i dodala da će zakon biti usvojen do kraja oktobra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar