25 kuća i 40 stanova na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da je ta kancelarija u prethodnih osam meseci u južnoj pokrajini izgradila 25 kuća i četiri zgrade.

U zgradama ima više od 40 stanova, a završeno je i 20 projekata sanacije i izgradnje lokalnih puteva, rekao je Đurić.

Goreći o rezultatima kancelarije, Đurić je kazao da je lično više od 50 puta boravio u raznim krajevima južne pokrajine, da su 4.082 osobe Vlada Srbije i kancelarija pomagale u pravnim predmetima i da su aktivno pomagali borbu svih naših ljudi, od Olivera Ivanovića preko svih ostalih optuženih.

On je naveo je da je Vlada Srbije pomagala i poljoprivredu, a da je pet crkava obnovljeno i izgrađeno u periodu od izbora vlade Aleksandra Vučića.

Nastavljamo intenzivnu saradnju sa eparhijom raško-prizrenskom za koju mogu da kažem da je jedan od stubova postojanja našeg naroda i često jača od onog što je ostalo od naših instuitucija, kaže Đurić.

Ističući da je Srbija rešena, opredeljena i spremna za Zajednicu srpskih opština i da sa nadom i velikim očekivanjima gleda na nastavak dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Brisleu, Đurić kaže da se očekuje da Priština ispuni svoj deo sporazuma.

Očekujemo da sa naše strane prva tačka bude sprovođenje tog dela Briselskog sporazuma, kaže Đurić i dodaje da su u prethodnih šest do osam meseci Vlada Srbije i Kancelarija uradili enormno mnogo na sprovođenju svih postignutih sporazuma.

"Ono gde ostaje da se završi to su pre svega telekomunikacije, energetika, u kojima prvo nismo imali partnera, a onda nismo imali partnera sa kojim smo se najbolje razumeli oko onoga što je dogovoreno", naveo je on.

Prema njegovim rečima, borimo se za to da zaštitimo našu imovinu i da zaštitimo mogućnost da Srbi na Kosovu i Metohiji upravljaju svojim delom elektroenergetskog sistema.

Pojasnio je da to znači da ljudi koji imaju mobilne telefone i druge telefone u okviru Telekoma Srbije mogu da nastave da ih nesmetano koriste i da Telekom Srbije u skladu sa sporazumom može da obavlja svoj posao i na teritoriji Kosova i Metohije.

Komentarišući izjavu kosovske ministarke zadužene za dijalog sa Beogradom Edite Tahiri da Zajednica srpskih opština neće imati izvršnu vlast i da će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU, Đurić je rekao da je vlada u Prištini u kojoj sedi i Edita Tahiri potpuno drugačija nego što je bila pre šest meseci.

"Ona sada u toj istoj vladi za tim istim stolom ima kolege koji misle potpuno drugačije i potpredsednika vlade iz redova srpskog naroda koji misli potpuno drugačije od njih. Pluralizam mišljenja je dobar, međutim, činjenica je da je tačka broj 1 koalicinog sporazuma na kome počiva njena vlada, vlada u kojoj ona sedi, stvaranje Zajednice srpskih opština.

On je dodao da Briselski sporazum u tom delu ne ostavlja prostor za umanjenje.

Povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je vreme da pokrenemo inicijativu i izvučemo maksimum za Srbe i da se vidi šta znači krilatica "dobrosusedski odnosi" i šta se od Srbije očekuje, Đurić je rekao da dobrosusedski odnosi mogu da se uspostavljaju samo između država.

"Kosovo i Metohiju za nas nije država i po Ustavu Srbije ne može nikada ni biti država. To je naša južna pokrajina", kaže Đurić i poručuje da Srbija želim da razgovara o normalizaciji odnosa sa Prištinom bez obzira na to što znamo da se ne slažemo sa Albancima oko statusa.

Upitan o platformi za Kosovo i Metohiju koju je najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šta bi moglo u njoj da piše, Đurić je rekao treba sačekati da se vidi sama platforma.

"Ono što je sasvim sigurno je da okviri ukupnog ponašanja države Srbije po pitanju Kosova i Metohije su omeđeni Ustavom i voljom naroda i građana Srbije", zaključio je Đurić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar