210 mladih istraživača u Kragujevcu dobija stanove u zakup

Univerzitet u Kragujevcu raspisao je konkurs za davanje u zakup stanova mladim naučnicima i istraživačima. Po prvi put od nastanka Univerziteta, naučnici sa svih 12 fakulteta kragujevačkog univerziteta imaće priliku da pod povoljnim uslovima reše svoje stambeno pitanje.

Izgrađeno je 210 stanova, od kojih je 25 odsto za smeštaj gostujućih nastavnika i istraživača.

Stanovi su od 35, 50 i 70 kvadrata, a zakupnine su znatno niže od tržišnih. Istraživači i naučnici imaće mogućnost otkupa stanova na kredit do 40 godina, a na zahtev korisnika period otplate kredita može biti i kraći. Investiciju od oko sedam milona evra iz kredita Evropske banke, finansira Vlada, dok je grad Kragujevac ustupio zemljište.

Nenad Filipović, v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu kaže da će ova odluka Vlade mnogo značiti u smislu decentralizacije nauke u Srbiji.

- Mladi ljudi će raditi na istraživačkim projektima, iz oblasti biotehnologija, IT sektora i sistem inženjeringa. Mladi istraživači će, kroz taj deo, praktično da ostanu ovde, u Srbiji i to u Kragujevcu i da rade slično kao da su u inostranstvu - rekao je Filipović.

Vlada ulaže 70 miliona evra u inovacione i istraživačke objekte širom Srbije, ne samo u Beogradu. U NTP Beograd posluje oko 60 kompanija, koje proizvode softvere za svetsko tržište dok je u Novom Sadu u toku izgradnja NTP Novi Sad, investicije vredne 20 miliona evra sa skoro 30.000m2 novog prostora. Objekat će biti završen u oktobru 2019. godine a uskoro počinje i izgradnja novog NTP u Nišu, od 14.000 m2.

Sledeće godine počeće sa radom i Fond za nauku koji će omogućiti konkurentno finansiranje nauke, više inovativnih projekata i bolju povezanost nauke i privrede.

Prema rečima Saše Lazovića, pomoćnika ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja, zakon koji treba da omogući osnivanje Fonda je spreman dok je u pripremi novi Zakon o nauci i istraživanjima, koji treba suštinski da ojača naše naučno-istraživačke organizacije.

- Sve to će dovesti do jačanja naše privrede, proizvodnje, inovacione proizvodnje na kojoj će se sve ekonomije sveta u budućnosti bazirati - rekao je Lazović.

Rok za prijavljivanje ističe 26. novembra a svi zainteresovani mogu se detaljnije informisati na internet stranici Univerziteta u Kragujevcu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar