Reprogram dugovanja zakupaca poslovnog prostora

Privremeni organ grada Beograda doneo je odluku o regulisanju starog duga zakupaca Agencije za poslovni prostor. Pravnim i fizičkim licima koja duguju gradu Beogradu za zakup poslovnog prostora data je mogućnost da sklope ugovor kojim dug mogu da izmire na najduže 24 meseca. Važno je istaći da su dugovanja pravnih i fizičkih lica za zakup poslovnog prostora preko jedne milijarde i dve stotine miliona dinara.

Prema ovoj odluci, svi dužnici koji izmire dug jednokratnom uplatom, u roku od osam dana od dana zaključenja sporazuma, dobiće umanjenje zaostale obaveze od 40 odsto, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

Dužnici koji zaključe sporazum o otplati na tri mesečne rate dobijaju umanjenje od 30 procenata, dok oni koji zaključe sporazum na šest mesečnih rata dobijaju umanjenje od 20 odsto. Svi oni dužnici koji potpišu sporazum o otplati na 12 rata umanjuju svoju obavezu za 10 odsto.

Ukoliko se sporazum potpiše na period duži od 12 meseci, a najduže do 24 meseca, nema otpusta duga, navodi se u saopštenju i dodaje, da je u tom slučaju ipak data mogućnost da se dug izmiri u roku od dve godine, uz otpis kamate.

Cilj ove odluke jeste da se privredna društva i preduzetnici finansijski rasterete, kako bi bili stimulisani da u propisanim rokovima izmiruju obaveze, čime se ujedno stvaraju uslovi za oživljavanje i razvoj preduzetništva. Privremeni organ je pozvao gradske opštine, koje su osnivači preduzeća za gazdovanje poslovnim prostorom, da svojim zakupcima koji duguju ponude isti ili slične programe reprograma duga.

Privremeni organ doneo je i odluku da se zakupcima koji redovno i u rokovima izmiruju svoje obaveze omogući umanjenje zakupnine za deset odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar