Povećali porez za imovinu na Divčibarama tri puta

Vlasnici vikendica na Divčibarama plaćaće tri puta veći porez na imovinu pošto se odlukom valjevskih vlasti Divčibare više ne tretiraju kao seosko područje, već kao ekstra zona i turističko naselje, pa je ovaj porez veći nego što je u najužem centru grada. Prilikom kontrole prijava za ovaj porez otkriveno je da je bar trećina objekata na Divčibarama nelegalna, i to ne samo vikendice nego čak i hoteli i moteli, piše Blic.

Načelnica Odeljenja za utvrđivanje i naplatu izvornih prihoda Gradske uprave Gordana Radojičić potvrđuje da će vlasnicima vikendica zaista stizati poreska rešenja uvećana tri puta, ali da se ne radi o „prostom povećanju poreza”. Reč je, kako objašnjava, o promeni statusa Divčibara koje sada, na osnovu odluke Skupštine Valjeva, više ne tretiraju kao seosku već kao ekstra zonu.

- S obzirom na to da je reč o turističkom naselju, Divčibare su svrstane u ekstra zonu sa koeficijentom za obračun poreza koji je viši od svih koeficijenata u centru Valjeva. Zbog toga koeficijent više nije 0,6 kao što je to za seosko područje, nego iznosi dva i tako smo došli do povećanja od tri puta - kaže ona.

Gordana Radojičić kaže da iznos novog poreza za većinu divčibarskih vikendica prosečnog gabarita od 60 kvadrata iznosi oko 5.000 dinara na godišnjem nivou. Po njenim rečima, bunt se pojavio kod vlasnika objekata čija je površina, na primer, 500 kvadrata. Iako nije želela da govori o konkretnim imenima, „Blic” nezvanično saznaje da će jedan od najoporezovanijih ubuduće biti Zlatan Peručić, nekadašnji visoki funkcioner SPS, vlasnik jedne od najvećih vikendica na Divčibarama. Za tu imovinu on godišnje treba da plati 148.000 dinara.

- Mi smo ozbiljno krenuli u ovaj posao i aršin za naplatu poreza na imovinu biće isti za sve - napominje načelnica Odeljenja za naplatu poreza.

Gordana Radojičić napominje da je grad ovaj posao preuzeo od Poreske uprave i kaže da je najveći problem što nikada nije utvrđen tačan broj objekata na Divčibarama koji podležu plaćanju poreza.

- U dosadašnjoj kontroli konstatovali smo da je veliki broj objekata neprijavljen, ne samo vikendica nego i hotela i motela. Do tih saznanja smo došli kombinujući podatke „Elektrodistribucije”, „Vodovoda” i građevinske inspekcije. Praktično, to su nelegalni objekti i njihovi vlasnici godinama nisu platili ni dinara poreza. Poslali smo pozive za prijavu poreza na imovinu svim poznatim vlasnicima, a protiv onih koji to ne urade u roku od deset dana podnećemo prekršajne prijave - upozorava Gordana Radojičić.

Na osnovu pređašnjeg iskustva o kontroli objekata za plaćanje ovog poreza u samom gradu, načelnica procenjuje da je na Divčibarama bar trećina objekata neprijavljena. Za tu vrstu prekršaja kazne za fizička lica kreću su od 5.000 do 50.000 dinara, a za pravna idu i do 500.000 dinara.

- Ostalo je da se još oko polovine objekata na Divčibarama proveri, pa će se onda znati koliko legalnih ima i koliko će para biti ubrano od ovog poreza, ali cifra svakako nije zanemarljiva - kaže ona. Radojičićeva kaže da nije u njenoj nadležnosti odgovor na pitanje šta će Divčibare kao ekstra zona, na osnovu novca ubranog od poreza na imovinu, dobiti za uzvrat, ali pretpostavlja da će grad „svakako ulagati u komunalnu infrastrukturu na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja”.

Pojedini vlasnici divčibarskih vikendica ocenjuju da je porez na imovinu u ovom turističkom naselju luksuz, ali pod uslovom da Divčibare od tog poreza dobiju nešto konkretno.

- Divčibare nemaju glavnu pešačku stazu, ulice nemaju trotoare. Putna i vodovodna mreža je u katastrofalnom stanju, kanalizacija ne postoji. Kada bi novac prikupljen od poreza na imovinu na transparentan način bio utrošen da se sve to sredi, onda bi se moglo reći da su Divčibare ekstra zona. Ovako su ekstra zona samo na papiru, a u suštini nisu zbog gomile infrastrukturnih i komunalnih problema - kaže Valjevka Marica Nedeljković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar