Porasla cena stanova u novogradnji u Crnoj Gori

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1.057 evra, što je za 0,7 odsto veća cena u odnosu na drugi kvartal tekuće godine, pokazuju podaci crnogorskog statističkog zavoda “Monstat”.

U odnosu na isti kvartal 2015. godine cene su manje za 4,9 odsto.

Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u trećem kvartalu u Podgorici je iznosila 1.140 evra, Baru 1.500 EUR, Budvi 942 EUR i Nikšiću 550 evra, dok je ukupni prosek za Herceg Novi, Rožaje i Tivat iznosio 832 evra po kvadratnom metru.

Monstat navodi da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno stanovi za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cena stana obuhvata cene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cenu uređenja građevinskog zemljišta čine: pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje zemljišta.

Cena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatsko-završne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar