Poplave ne remete stambeni program

Beograd - Upravni odbor Regionalnog stambenog programa (RSP) ocenio je da poplave u regionu neće uticati na sprovođenje projekata tog programa.

Komesarijat za izbeglice Srbije saopštio je da su na četvrtom sastanku Upravnog odbora RSP u Zagrebu, donatori pohvalili zemlje učesnice u Programu za ostvaren napredak. Skupština donatora odobrila je ukupno 12 projekata tokom 2013. godine u vrednosti od 61 milion evra.

U 2014. će biti realizovana četiri projekta i to u svakoj zemlji po jedan. Zahvaljujući naporima partnerskih zemalja i podršci međunarodne zajednice, više od polovine krajnjih korisnika, tačnije oko 250 porodica, već je odabrano za ta četiri projekta. Sve njih ubrzo čeka trajno stambeno rešenje.

Na sastanku je bilo reči i o nedavnim poplavama u regionu i zaključeno da poplave neće uticati na sprvođenje projekata, niti na sredstva namenjena RSP-u.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbeglice, Hrvatsku Mirela Stanić Popović, šefica Državne kancelarije za obnovu i stambeno zvrinjavanje, delegaciju Crne Gore predvodio je Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, a Srbije Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici donatorske zajednice, OEBS-a, UNHCR-a i Razvojne banke Saveta Evrope.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, što je oko 45.000 ljudi.

RSP Srbije biće sproveden u narednih pet do sedam godina kroz više potprojekata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar