Još 270 stanova u Ovči – Potpisan ugovor o realizaciji Regionalnog stambenog projekta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je danas ugovor o realizaciji Regionalnog stambenog projekta sa komesarom Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem i direktorom Jedinice za upravljanje projektima Vlade Republike Srbije Goranom Kvrgićem.

Mali je rekao da je ugovor koji je danas potpisan veoma važan s obzirom na to da podrazumeva trajno rešavanje stambenog pitanja izbegličkih porodica na teritoriji grada Beograda.

– Imamo veliki broj izbeglica u Beogradu za koje nije nađeno sistemsko rešenje i kojima se niko nije bavio na ovaj način. Današnji ugovor podrazumeva trajno rešavanje njihovog stambenog problema. Ovaj program će omogućiti izgradnju 235 stanova u Ovči, dodelu 350 paketa građevinske pomoći, kupovinu 50 seoskih domaćinstava i 80 montažnih kuća, što je pokrivanje potreba za gotovo 1.500 lica. Javni konkurs za sve četiri kategorije će biti uskoro raspisan i u roku od godinu i po dana zbrinućemo porodice koje ispunjavaju kriterijume navedene u javnom pozivu. Beograd će od donatora dobiti blizu 11 mil EUR, a oko pet miliona će ići iz gradskog budžeta – istakao je gradonačelnik i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve prođe prema planu, krenuće se u drugu fazu projekta, a to je izgradnja dodatnih 270 stanova u Ovči.

Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kazao je da je ovo pošten odnos prema ljudima koji svoj krov nad glavom čekaju duže od dvadeset godina i da su sa donatorima u poslednjih nekoliko godina pomogli oko 1.200 porodica.

Direktor Jedinice za upravljanje projektima Vlade Republike Srbije Goran Kvrgić kazao je da Jedinica i Grad Beograd imaju najodgovorniji posao u ovom projektu i izrazio nadu da će sve biti uspešno završeno.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja RSP je zajednički višegodinji program koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica (74.000 lica) u regionu: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Treći talas Regionalnog stambenog projekta isključivo je namenjen Beogradu i od izuzetnog je značaja za trajno stambeno zbrinjavanje izbeglica na teritoriji grada Beograda.

Uz podršku Evropske komisije, koja je jedan od najvećih donatora programa, Vlade SAD, UNHCR-a i OEBS-a, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar