Izbeglice da se prijave za dodelu stanova

Republički Komesarijat za izbeglice i migracije i grad Beograd pozvali su danas izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i BiH, koje žive u Beogradu, da se prijave za programe pomoći u rešavanju stambenih potreba.

Rok za prijavu je do 26. juna.

Zainteresovani se mogu prijaviti za program dodele 350 paketa građevinskog materijala u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 9.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po porodičnom domaćinstvu.

Takođe, predviđeno je davanje u zakup 235 stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine, ali i dodela 80 montažnih kuća izbeglicama koji poseduju plac na kome je dozvoljena individualna stambena gradnja, saopštio je Komesarijat.

Programi se realizuju u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije, čije je sprovođenje počelo 2013. godine.

Treći potprojekat vredan 13.642.918 evra, predviđa i dodelu 50 seoskih domaćinstava na teritoriji grada Beograda.

Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maskimalnom iznosu do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti i dodelu paketa pomoći (građevinski materijal i oprema u cilju poboljšanja uslova života) u maksimalnom iznosu do 1.500 evra po porodičnom domaćinstvu.

Izabrani korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50 odsto od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Potencijalni korisnici su obavešteni da će javni poziv za dodelu seoskih kuća biti objavljen 25. juna 2015. godine, tako da u tom periodu treba da pronađu seosko domaćinstvo za čiju kupovinu su zainteresovani.

Kada je reč o pomoći u vidu paketa građevinskog materijala, dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to za izgradnju,rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju,dogradnju sanitarnog čvora.

Takođe, materijal se dodeljuje i za ugradnju,zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje,zamenu elektro i vodovodnih instalacija i za druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptaciju kojom bi se nepokretnost dovela u stanje za upotrebu i stanovanje.
Da bi korisnik dobio neko od četiri stambena rešenja, uslov je da nema rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji ni u zemlji porekla i da nije ništa prodao ni obnovio u zemlji porekla.

Svi uslovi su pobrojani u tekstovima javnih poziva koji su dostupni na sajtovima www.kirs.gov.rs i www.beograd.rs. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti telefonom na brojeve 011-3344-625, 011-330-9750, 011-330-9298 ili u kancelarijama gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Ulica 27. marta 43-45, kao i u Komesarijatu za izbeglice i migracije, Narodnih heroja 4, Novi Beograd, ili telefonom na 011-285-75-67, 011-285-75-69.

Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa Republike Srbije zajednički sprovode republički Komesarijat za izbeglice i migracije, grad Beograd i JUP Istraživanje i razvoj Beograd.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Srbije vredan je 335 miliona evra i biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Program za sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, navodi se u saopštenju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar