Hrvatski zakon o oporezovanju nekretnina pogodiće oko 150.000 Srba

Srbi koji do kraja 2014. ne produže prebivalište ili ličnu kartu u Hrvatskoj plaćaće porez i na svoje ruinirane kuće kao na luksuz.

Za manje od četiri meseca Srbi vlasnici 150.000 stanova i kuća u Hrvatskoj biće pod udarom novog Zakona o prebivalištu, a istovremeno i poreza na nekretnine koji se najavljuje od 2016.

Svi koji do 29. decembra 2014. budu brisani sa prebivališta u Hrvatskoj jer nisu ispunili uslove (boravak u Hrvatskoj duže od tri meseca godišnje ili odjavu boravka na pet godina) za ruiniranu, napuštenu kuću vrednu 15.000 EUR, plaćaće porez 75 EUR godišnje.

Toliki obračun dobiće, recimo, i vlasnik upotrebljive vikendice iste vrednosti u Šibeniku.

Još nije precizirano kako će se nekretnine oporezovati, ali po najavama ima sličnosti sa slovenačkim modelom.

Kuće u Sloveniji se oporezuju stopom od 0,15% vrednosti nekretnine ako vlasnik u njoj živi. Ako je nekretnina prazna ili je vlasnik iznajmljuje, porez je 3,3 puta veći, tj. 0,5%.

- Kuća mi je potpuno ruinirana, skinuti su stolarija, parket, sanitarije... Takva vredi 20.000 EUR, a morao bih da plaćam porez 100 EUR godišnje, a od te nekretnine nemam baš ništa - žali se Božidar Radinović iz Knina.

U Komesarijatu za izbeglice ističu da zakon predviđa veći porez i na neobrađeno poljoprivredno zemljište, čiji su vlasnici uglavnom Srbi izbeglice.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta napominje da će Srbi iz Hrvatske plaćati porez na nekretnine kao na luksuz i apeluje da zadrže hrvatske lične karte.

- Izbegli na to imaju pravo, iako službenici u policijskim stanicama u Hrvatskoj tvrde drugačije. Treba popuniti prijavu za privremeni odlazak iz Hrvatske koja postoji na sajtu Koalicije udruženja izbeglica i uz nju priložiti dokaz o zaposlenju, lečenju ili školovanju u Srbiji - kaže Linta

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar