Grunauer: Svaki peti vlasnik ne plaća porez na imovinu

Kada bi u Srbiji svi građani plaćali porez na imovinu ne bi bilo potrebe da ta dažbina poskupi ni za jedan dinar, smatra direktor projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Aleksander Grunauer, i dodaje da prema njihovim istraživanjim a porez ne plaća svaka peta ili čak četvrta kuća, jer i nije u evidenciji.

"Opštine imaju dve mogućnosti da povećaju priliv novca od poreza na imovinu a da svaki građanin pojedinačno ne mora da plati više", kaže Grunauer, a prva je da prošire obuhvat nepokretnosti u evidenciji lokalnih poreskih administracija.

U izjavi, Grunauer precizira da treba slati ljude na teren kako bi popisali nepokretnosti, jer su neke kuće proširene, neke su nove, a neke nikad i nisu bile prijavljene.

"Takvih nekretnina ima između 20 i 25 odsto, i one treba da uđu u evidenciju. To bi povećalo poreske prihode opština tako da građanin koji je do sada redovno plaćao ne bi morao da plati ni dinar više", tvrdi predstavnik nemačkog GIZ-a, koji je u saradnji sa FREN-om sproveo istraživanje o poreskom obuhvatu po opštinama.

Dobar mehanizam je, predlaže on, da se vidi koliko ima brojila za struju u konkretnoj opštini. To je, prema njegovim rečima, dobar indikator da se utvrdi koliko nepokretnosti ima na teritoriji i shodno tome može da se ispuni 100 odsto potencijala za oporezivanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar