Beograd: Nestali milioni kvadrata

Državna revizorska institucija „pročešljala“ je dokumentaciju gradske uprave i pronašla devet ključnih nepravilnosti.

U bilansu stanja grada Beograda utvrđeno je da nisu evidentirana 5.442 stana, 7.863 jedinice poslovnog prostora, 3.329 ostalih nepokretnosti i 10.915 placeva.

Ova institucija u svom izveštaju navodi i da nije pravilno iskazana vrednost boračkih stanova. Oni navode i da Beograd nema dokaze da je zemljište koje se nalazi u knjigama, a na teritoriji Hrvatske i Slovenije, u vlasništvu grada.

Da li su „nestali“ milioni kvadrata državne imovine ili je reč o birokratskoj grešci, narednih dana odgovoriće iz gradske uprave. Što se tiče ostalih osam nepravilnosti, uglavnom se radi o preuzetim novčanim obavezama, koje nisu u skladu sa važećim zakonom ili nedostaje odgovarajuća „papirologija“.

A u pojedinim slučajevima preuzete obaveze su sprovođene bez odgovarajućeg konkursa ili postupka javne nabavke. U nekim navedenim nepravilnostima rashodi gradskih sekretarijata su veći u odnosu na odobrene aproprijacije. Uglavnom, sporne sume nisu velike nominalne vrednosti.

Najveće odstupanje od dozvoljenog, prema izvešatju DRI, napravio je Sekretarijat za socijalnu zaštitu, koji je za 5,7 miliona dinara „probio“ obavezu u odnosu na odobrenu aproprijaciju.

Nepravilnosti iz izveštaja DRI se odnose na 2014. godinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar