Ako možete, ne grejte se na struju

Lazarevac - Ministarstvo energetike će insistirati da onima koji štede struju i pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva ne bude uvećana cena.

To je izjavio resorni ministar Aleksandar Antić, navodeći da je važno da se u narednom periodu napravi novi tarifni sistem koji će podstaći štednju struje.

Antić je prilikom obilaska kopa Veliki Crljeni gde je pokrenuta proizvodnja uglja, rekao da Srbija ima određene obaveze koje je preuzela na putu evropskih integracija među kojima je i obaveza modeliranja cene u skladu sa opravdanim troškovima proizvodnje električne energije.

Ministar je rekao da u Srbiji postoji nezavisno regulatorno telo - Agencija za energetiku, koja analizira sve parametre u vezi sa eventualnim poskupljenjem cene struje.

"Sve brojke su na stolu, rade se analize i ne mogu danas da izađem sa bilo kakvom pretpostavkom, ali ono na čemu će ministarstvo insistirati jeste da ukoliko ljudi štede i ako pripadaju socijalno ugroženim kategorijama za bilo kakvim režimom mera njihova cena struje ne bude ugrožena", poručio je Antić.

On je kazao da je zbog toga u ovom trenutku važnije od same cene struje da se napravi tarifni sistem koji će stimulisati građane da štede i racionalnije koriste struju.

Antić je pozvao sve građane koji planiraju tokom ove zime da se greju na struju da razmisle o alternativnom načinu grejanja.

On je rekao da Srbija trenutno ima najjeftiniju cenu struje u Evropi, a da je sa druge strane najmanje rentabilno grejanje na struju i da to naš sistem više ne može da izdrži.

Antić je izrazio očekivanje da će ministarstvo energetike napraviti iskorak u cilju promene trenutne situacije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar