Za garsonjeru 100 evra

Ekonomska kriza u zemlji pogodila je i tržište nekretnina, pa su poslednjih meseci drastično, za 20 do 30 odsto, pale i cene iznajmljivanja stanova. Garsonjere, tako, sada mogu da se iznajme već za 100, a dvosobni stanovi za 200 evra mesečno, ali pod uslovom da se nalaze u centru grada ili na Grbavici, jedinim lokacijama za koje su podstanari spremni da daju novac.

Iako je studentima, inače najbrojnijim među podstanarima, raspust počeo, u novosadskim agencijama za izdavanje stanova ističu da sezona raspusta nije kriva za smanjeno interesovanje, već da su problem nepovoljne finansijske prilike. Prema nekim podacima u Novom Sadu trenutno ima oko 1.500 stanova namenjenih podstanarima, ali u kojima niko ne živi, kako piše Blic.
- Tri meseca pokušavam da izdam namešten dvosoban stan, što preko oglasa, što preko agencija, a za to vreme javilo mi se njih troje. Na kraju morao sam da snizim cenu sa 250 na 200 evra mesečno, ali još nisam uspeo da nađem podstanare - kaže Marinko Lj., koji stan u širem centru grada izdaje već godinama i kako kaže nije menjao cenu i uvek je bilo interesenata.
Ni stanodavac Vasilije S., koji na nekoliko stotina metara od strogog centra grada iznajmljuje stan od 70 kvadrata, nije mogao da pronađe podstanara koji bi bio spreman da izdvoji više od 200 evra, iako je prošle godine za taj stan dobijao 100 evra više.
U novosadskim agencijama kažu da u izdavanju stanova vlada pravo zatišje i da se poboljšanje ne očekuje pre septembra. Cene garsonjera su pale sa 150 ili 180 evra na 100 do 120 jer nisu primamljive podstanarima, pa kako navode naši sagovornici, gotovo da se i ne iznajmljuju poslednjih nekoliko meseci. U centru grada garsonjere su koštale od 180 do 200 evra, a sada se iznajmljuju za 150, pa i manje.
Jednosobni i dvosobni namešteni stanovi u centru izdavali su se za 250 do 300 evra, a sada teško da bilo koji stanodavac može da dobije traženu sumu. Za trosobne stanove čija je cena od 300 do 350 evra gotovo da nema interesovanja.
Slavica Pašćan iz agencije "Megatrans" ističe da su cene pale drastično i da oni koji žele da izdaju stan po cenovniku koji se ranije primenjivao moraju da se suoče sa verovatnoćom da će im stanovi ostati prazni.
- Za stanovanje su interesantni centar i Grbavica. Donekle i Liman, dok gotovo da i nema zainteresovanih za iznajmljivanje stana na Novoj Detelinari i Novom naselju - kaže Pašćanova.
Loša situacija je i kada se radi o iznajmljivanju stanova za "Egzit" gde je prošle godine cena po ležaju bila od 20 do 25 evra, a sada su cene prepolovljene.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar