Sokobanja – za grad na vodi 10 mil EUR

S obzirom na to da je Sokobanja kao turistička destinacija u celosti ušla u državni plan strategije razvoja turizma, kao i da je urađen Master plan turističke destinacije Sokobanja, SO Sokobanja priprema ovo područje za investicije tako što će planskom dokumentacijom "pokriti" kompletan građevinski reon. U narednih 45 dana usvojićemo tri nova plana i stavićemo investitorima na raspolaganje 80 hektara zemljišta za gradnju, istakao je Miliša Dinić, predsednik SO Sokobanja na Sajmu nekretnina i investicija "BelRE", koji je u subotu (8. decembar 2007. godine) završen na Beogradskom sajmu.

Prema rečima Dinića, svi planovi opštine i planska dokumentacija, u skladu sa Master planom, usmereni su na turistički razvoj Sokobanje, tako da su i svi "lokaliteti" namenjeni za izgradnju turističke infrastrukture.

Master planom, kako je istakao Dinić, predviđana je gradnja kongresnih centara (ili kongresnog centra) od oko 1.000 mesta, manji gradski hotel visoke kategorije sa 100 ležajeva, sportski tereni, spa i wellnes centri, kao i izgradnja vodenog parka ­ grada na vodi.

Ovaj park, navodi Dinić, jednim delom bi bio klasičan vodeni park, a u drugom, kako je naveo, moraće da ima i zatvorene i otvorene bazene za spa i sportske aktivnosti koji će moći da rade preko cele godine, kako bi u potpunosti bio iskorišćen potencijal termalnih voda sa kojima Banja raspolaže.

- Procenjeno je da Sokobanja u narednih 5 do 7 godina može da primi oko 150 mil EUR investicija. Od ove sume, predviđeno je da 30 mil EUR ulože opština i država na opremanje puteva i komunalne infrastrukture, kako bi se stvorilo tle pogodno za investitore. Mi svoje investicije usmeravamo na bazičnu infrastrukturu u koju smo u prethodne tri godine već uložili 2 mil EUR. Smatramo da bismo sa još 30 mil EUR u potpunosti zaokružili sve infrastrukturne potrebe Sokobanje. Planirano je da u 2008. godini uložimo još miliom EUR, a u narednim godinama to će se povećavati. Očekujemo da će i država povećavati svoja ulaganja, jer kao naručilac Master plana ima obavezu da se stara o Sokobanji ­ objasnio je Dinić.

Prema njegovim rečima, svakako najskuplja investicija je izgradnja grada na vodi, koja prema računici, dostiže cifru od 10 mil EUR.

- Proračuni pokazuju da bi se ona isplatila za desetak godina ­ navodi Dinić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar