Nema posla bez tendera

Pregovarački postupak u javnim nabavkama postaće izuzetak, a ne pravilo. Tokom prošle godine više od trećine poslova dogovoreno je bez raspisanog tendera, pa tako i konkurencije među ponuđačima.

Prema novom Zakonu o javnim nabavkama, Uprava za javne nabavke odobravaće sprovođenje ovakvih postupaka, a iz ove institucije poručuju da će biti vrlo rigorozni.

Od prošlogodišnjih pregovaračkih postupaka skoro polovina, 48 odsto, sprovođeno je sa unapred poznatim izvođačem.

- Pregovarački postupci su prošle godine dostigli velike razmere - upozorio je Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, predstavljajući nova zakonska rešenje privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

- Upozoravamo naručioce da ćemo se truditi da maksimalno smanjimo pregovaračke postupke. Odobravaćemo ih samo u najnužnijim slučajevima.

Novi zakon je rešio da se obračuna i sa "profesionalnim žaliocima", firmama koji neosnovanim žalbama obaraju tendere. Ukoliko se ispostavi da im je primedbe tri puta odbijena, preti im novčana kazna od 80.000 do milion dinara.

Javne nabavke sada moraju i mnogo ozbiljnije da se planiraju. Planovi godišnjih kupovina naručioci, a ukupno ih je 10.000 u Srbiji, moraće ubuduće da dostavljaju do 31. januara i Upravi za javne nabavke i Državnoj revizorskoj instituciji.

- U planu mora da postoji i obrazloženje zašto je nabavka neophodna - objašnjava Danijela Bokan iz Uprave za javne nabavke. - Naručioci moraju i pažljivo da procene vrednost nabavke, jer će ona godišnje moći da se uveća za samo deset odsto.

EKSPLOZIJA

Hitne javne nabavke najveću ekspanziju su imale prošle godine baš u predizbornom periodu. U drugom kvartalu 2012. godine, hitne javne nabavke dostigle su vrednost od 8,7 milijardi dinara. Najveći deo njih, 83 odsto, što je 7,2 milijarde dinara, bilo je neregularno.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar