Zeleno blago Beograda

Skoro šezdeset godina nakon što su četiri primerka himalajskog bora postala prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu, objavljena je monografija koja obuhvata sva prirodna dobra prestonice pod nazivom „Zaštićena prirodna dobra Beograda”, Zapis za 2008. godinu.


Monografija jedinstvenog sadržaja, koja obuhvata 36 zaštićenih dobara uključujući i predele izuzetnih odlika, Veliko ratno ostrvo i planine Kosmaj i Avalu, predstavljena je juče u Skupštini grada. Svako zaštićeno prirodno dobro opisano je stručno, uključujući i istorijske podatke ali i fotografije. Prema rečima Hranislava Milanovića, urednika monografije, knjiga je simbolično nazvana „Zapis za 2008. godinu” po „zapisima”, velikim, starim stablima u selu oko kojih se nekada narod tradicionalno okupljao i beležio značajne događaje.
- Još je davne 1859. godine knez Miloš izdao strogu naredbu da se Avala „ošanči” i tako spreči uništavanje njenih šuma. Obaveza naše generacije je da prirodna dobra koja su nam preci sačuvali mi sačuvamo za buduće generacije - priča Milanović.
Od kada je 1949. godine zaštita prirode institucionalizovana, pa sve do danas na području Beograda zaštićeno je ukupno 83 prirodna dobra, a četiri su u postupku stavljanja pod zaštitu. Monografiju koja o njima govori izdali su Grad i Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirodne sredine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar