Opština Bač

Opština Bač je jedna od opština u Republici Srbiji. Nalazi se u AP Vojvodina i spada u Južnobački okrug. Po podacima iz 2004. opština zauzima površinu od 365 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 26843 ha, a na šumsku 3.140 ha).

Područje opštine Bač se nalazi između opština Bačka Palanka i Odžaci, dok se sa druge strane Dunava nalazi Vukovar u Hrvatskoj.

Sedište opštine je grad Bač, udaljen 62 km od Novog Sada, 140 km od Beograda i 120 km od Subotice. Opština Bač se sastoji od 6 naselja. Po podacima iz 2002. godine u opštini je živelo 16268 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -6,8‰, a broj zaposlenih u opštini iznosi 3379 ljudi. U opštini se nalazi 6 osnovnih i 1 srednja škola.

Istorija

Istorija Bača počinje još u bronzano doba. U Budimpešti se čuva mač iz tog perioda koji je nađen u okolini današnjeg Bača. Iskopine kod današnjeg Bača iz rimskog perioda pokazuju da je tu nekada bila veća rimska naseobina, koja je stradala usled nasrtaja Varvara.

Drevni grad je dao ime celoj regiji Bačka. Prvi tragovi u pisanim izvorima o Baču i području oko njega potiču još iz perioda Justinijana, kada gospodar Carigrada i car Istočnog rimskog carstva pominje Bač u svom pismu, godine 535.

Istorijski posmatrano, sva naselja na peritoriji opštine Bač su rano formirana. Sloveni tu žive neprekidno od 6. veka. Krajem 9. veka na ovo područje doseljavaju se Mađari i osnivaju svoju državu. Posle velike seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem stanovništvo opštine Bač čine uglavnom Srbi i Hrvati (Šokci). U periodu austrougarske dominacije Bač naseljavaju Nemci i Mađari. Prvi pokušaj naseljavanja Slovaka u okolinu Bača datira iz 1760. godine, a ubrzo ova etnička grupa podiže naselje Selenči. Nakon Drugog svetskog rata veliki broj Nemaca i Mađara je napustio Vojvodinu, a na područje bačke komune naseljavaju se kolonisti iz ratom opustošenih krajeva Bosne i Hercegovine.

Naseljena mesta

Naseljena mesta u opštini Bač su: Bač, Bačko Novo Selo, Bođani, Vajska, Plavna, Selenča.

Etnička struktura

Etnička struktura opštine Bač (prema popisu iz 2002. godine): Srbi (46,69%), Slovaci (19,75%), Hrvati (8,53%), Mađari (6,09%), Jugosloveni (4,94%), Rumuni (3,5%), Romi (1,95%), Muslimani (1,32%), ostali (Ukrajinci, Nemci, Crnogorci, Makedonci i dr.)

Prema istom popisu, za 66% stanovništva opštine je maternji jezik srpski, za 20% slovački, za 4% rumunski, za 3% mađarski, za 3% hrvatski i za 2% romski.

Naselja sa srpskim većinskim stanovništvom su Bač, Bačko Novo Selo i Bođani. Selenča ima slovačku većinu, a Vajska i Plavna imaju relativnu srpsku većinu.

Višenacionalnu strukturu opštine karakteriše činjenica da na relativno malom prostoru žive pripadnici tri vere i tri crkve koje su vredni kulturni spomenici: pravoslavna, katolička i evangelistička crkva.

Privreda

Na teritoriji opštine Bač posluje 64 preduzeća.

Poljoprivreda je osnovna delatnost, a pored ove grane privrede razvijene su i agroindustrija, industrijska proizvodnja, građevinarstvo, trgovina i ugostiteljstvo. Poljoprivredna proizvodnja odvija se na površini od 14.000 ha na privatnom sektoru, oko 10.000 ha u društvenom sektoru, a pored toga raspolaže se sa 5.000 ha pod šumom.

Ratarstvo je osnovna grana poljoprivrede, a njen osnovni cilj je da se uz intenzivno korišćenje obradivog zemljišta proizvedu što veći prinosi kvalitetnih proizvoda. Tradicionalno su zastupljene kulture kukuruza, pšenice, šećerne repe, suncokreta, ječma i soje. Poslednjih godina značajno je proširena proizvodnja soje jer je sredina izuzetno pogodna za uzgoj ove kulture

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

3 komentara na “Opština Bač”

  1. Marijan says:

    trazimo jutro do dva ili tri jutro pa treba nam posto je jutro zemlje hvala lijepa Mrijan Marijanovic molimo brzi odgovor i hvala lijepa

  2. Marijan says:

    Molimo vas kolika je cjena jutro zemlje u Bodjanima hvala lijepo Marija

  3. ts says:

    Poštovani Marijane,

    Mi se ne bavimo prodajom, već samo oglašavanjem. Predlažem da pogledate u našoj bazi oglasa http://bgnekretnine.net/nekretnine.php i možda pronađete nešto što Vama odgovara.

    Srdačan pozdrav

Ostavi komentar