Niže takse za skupe nekretnine

Vlada Srbije posebnom uredbom snizila je cene usluga Republičkog geodetskog zavoda, pa je za manje iznose upis hipoteke procentualan, a za milionske fiksan.

Građani i preduzeća, koji će na osnovu skupih nekretnina dobijati milionske kredite u evrima, plaćaće daleko manju naknadu za upis hipoteke u katastar nepokretnosti nego što je to bilo do sada.

To predviđa nova Uredba o visini naknade korišćenja podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda, koja je usvojena krajem prošlog meseca.

Iako je doskora ta usluga Republičkog geodetskog zavoda mogla da košta i više od milion dinara, sada je maksimalan iznos naknade 143.000 dinara (plus 580 dinara na ime republičke administrativne takse) za hipoteke čija vrednost premašuje 670.000 evra.

Za iznos manji od 670.000 evra naknada za upis obračunava se kao i ranije - 0,2 odsto vrednosti hipoteke. Primera radi za hipoteku od 100.000 evra upis košta 28.767 dinara po srednjem kursu u četvrtak NBS plus administrativna taksa od 580 dinara. Za hipoteku vrednu 640.000 evra naknada za upis u katastar je 140.000 dinara.

Takođe, kako je i obećao Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje, smanjene su i naknade za sva dokumenta, koje izdaje RGZ u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

Kako piše u novoj Uredbi, u postupku održavanja katastra nepokretnosti i katastra zemljišta visina naknade umanjuje se 70 odsto ukoliko je predmet upisa porodična kuća do 300 kvadrata, odnosno stan površine do 100 kvadrata za koje je u postupku legalizacije izdata građevinska i upotrebna dozvola.

Trenutno, upis prava svojine u katastar nepokretnosti, odnosno uknjižba, košta 6.872 dinara, čemu treba dodati i republičku administrativnu taksu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar