Zakupaca stanova sve manje

Zakupnina od 300 evra najprihvatljivija. Pored visokih cena najčešći razlog za odustajanje zakupaca su stari, pohabani nameštaj i neuređene prostorije. Traže se kuće za doček Nove godine.

Svetska finansijska kriza naterala je potencijalne kupce stanova da razmisle i sačekaju bolje dane. Istovremeno, interesovanje za iznajmljivanje nekretnina je poraslo.

­ Nedavno je jedan bračni par tražio da im nađemo odgovarajući stan za iznajmljivanje na Voždovcu jer su odustali od kupovine. Smatraju da im je bolje da sačekaju godinu dana. Nadaju se da će cene kvadrata u Beogradu biti niže, što je teško ostvarljivo. Stanove iznajmljuju i stranci, ali u mnogo manjem broju. Dobro su informisani o cenama i teško prihvataju visoke zakupnine. Grk je hteo da iznajmi stan. Odgovarala mu je lokacija, raspored, namešaj, ali ne i cena. Smatra da je vlasnik preterao sa visinom zakupnine i ponudio mu je da snizi cenu. Vlasnik se još nije izjasnio iako zna da je na gubitku ukoliko mu je stan prazan. Kao i obično, najbolje se izdaju stanovi čija zakupnina ne prelazi 300 evra, a takvih je najmanje u ponudi. I kad se nađe stan sa prihvatljivom zakupninom često nastaje problem zbog starog, pohabanog nameštaja. Vlasnici, takođe, smatraju da nije vreme za doterivanje i opremanje stanova i smatraju da treba sačekati sa ulaganjem u uređenje. Pripadnici srednje klase koji strahuju da neće moći da plaćaju zakupnine ukoliko evro počne da raste, razmišljaju da se vrate kod roditelja. Zaista nije lako. Novi Beograd i dalje prednjači sa cenama. Zakupnina dvosobnog stana u ulici Doktora Ivana Ribara iznosi od 400 do 450, a oko Arene i Merkatora čak, 600 evra! To je zaista previše ­ kaže Mirjana Bogić, menadžerka agencije Bogić rent.

U agencijama koje se bave izdavanjem nekretnina smatraju da zakupodavci treba ozbiljno da razmisle o visini zakupa jer je situacija na tržištu takva da većina potencijalnih zakupaca nije u stanju da plaća zakupninu, kako piše Politika.

­ Najteže je porodicama sa decom. Većina njih nije u mogućnosti da izdvoji mesečno više od 300 do 350 evra za zakupninu, a takvih stanova je u ponudi najmanje. U poslednje vreme dobro se izdaju i stanovi na udaljenijim lokacijama, na primer u Žarkovu jer su konforni i kvalitetni, a i prevoz je bolji i brže se stiže do grada. Neki iznajmljuju stanove za poslovni prostor, ali u tom slučaju mora da bude sređen ulaz i prilaz zgradi, a obavezno da postoji i parking. U stanu treba da bude omogućen i pristup internetu. Nije lako sve uklopiti. Zahtevni su i zakupci i zakupodavci ­ ističe Olivera Mladenović, vlasnica agencije Pro rent.

Dok jedni traže odgovarajući životni prostor po prihvatljivoj ceni drugi već razmišljaju o tome kako i gde će dočekati Novu godinu.

­Trenutno oko 30 porodica čeka da im nađemo odgovarajući stan. Oni su u nezavidnom položaju, najčešće sa malom decom i ne mogu da izdvoje više od 350 evra za zakupninu. Neki od vlasnika shvataju situaciju i spuštaju cene, posebno većih luksuznih stanova. Imali smo slučaj da je vlasnik tražio zakupninu od 600 evra i kad je uvideo da će stan biti prazan, pristao je da ga iznajmi za 450 evra. To jeste pogodnost, posebno za studente koji se udružuju da bi lakše podneli troškove zakupa. Počelo je i iznajmljivanje kuća za doček Nove godine. U poslednjih pet godina oni koji žele da se provesele u društvu, a neće da putuju ili da odu u neki restoran, zakupljuju kuće obično na Senjaku, Dedinju, Voždovcu, Zvezdari ili u Zemunu. Iznajmljuju ih na deset dana, a njihova zakupnina iznosi od 1.500 do 2.500 evra u zavisnosti od prostora, izgleda i konfora ­ kaže Vesna Zorić, vlasnica agencije Trijumf.

Ostaje nam da se nadamo da će nas u Novoj godini svetska finansijska kriza zaobići jer će u tom slučaju biti lakše obezbediti i krov nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar