I lokali na cenkanju

Iznajmljivanje i prodaja nekretnina u ozbiljnoj krizi. Prodaja se odvija po nižim cenama nego što je u oglasima

NIKADA nije bilo jeftinije iznajmiti stan ili poslovni prostor. Cene zakupa lokala, čak, i dalje padaju. Situacija kod prodaje nekretnina je donekle drugačija: cene u oglasima nisu niže, ali podaci agencija za nekretnine kazuju da se kupoprodaja obavlja isključivo uz „cenkanje“ i to uz konačnu cenu nižu od deset do 20 odsto od tražene.

Podstanari mogu da se nadaju nižim kirijama, jer je od početka godine cena pala za dodatnih 10 odsto. Slično je i sa lokalima: iako su još tokom prošle godine cene iznajmljivanja lokala pale za oko 10 odsto, trend smanjenja nastavljen je i ove godine. Uzrok za pad cene Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina, vidi u manjoj zainteresovanosti kompanija i preduzetnika za iznajmljivanjem prostora. To, posledično, dovodi do daljeg spuštanja cena.

Sekulić smatra da pojava sve većeg broja lokacija sa natpisima „iznajmljuje se“, govori o dodatnoj opreznosti zakupaca i njihovoj želji da smanje troškove u obavljanju određene delatnosti.

- Primetno je da većina potencijalnih zakupaca vrlo oprezno i na kraće rokove rentira poslovne prostore i lokale - ističe Sekulić.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina navode da je situacija na tržištu loša.

- Nema kreditnih kupaca, a oni koji uveliko otplaćuju stambeni zajam počinju da izdaju svoje kvadrate u zakup, ne bi li „skrpili“ za svoju ratu - navode naši sagovornici.

Doskorašnje situacije, kada su investitori jurili vlasnike udžerica nudeći pare i stanove za ustupanje placa za gradnju, sada su se obrnule, pa vlasnici kuća pristaju i na manje kvadrata i nižu naknadu za ime ustupanja placa za gradnju.

STRAH VLASNIKA NOV način obračuna poreza na imovinu dodatno je „uznemirio“ tržište nekretnina. Tako se sve više vlasnika stanova, pogotovo oni stariji u strahu da neće moći da izmire nove namete, raspituje da li im je isplativije da se upuste u prodaju postojeće i kupovinu manje kvadrature. U agencijama navode da je moguće da će zbog većeg poreza na imovinu uskoro u ponudi imati mnogo jeftinih stanova koje neće imati ko da kupi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar