Oporavak tržišta nekretnina tek od 2012. godine

Tržište nekretnina u Srbiji počeće da se oporavlja 2012. godine, kada se poveća bruto domaći proizvod (BDP) i kupovna moć stanovništva, ocenili su predstavnici kompanije za promet nekretnina Danos, članice BNP Paribas, jedne od najvećih finansijskih organizacija u Evropi.

Kako su istakli, strani investori kao razloge što ne dolaze u Srbiju ističu visoki politički, kao i valutni rizik.
- Do 2012. godine neće biti većih ulaganja u izgradnju poslovnih prostora i sada je neizdato oko 20 odsto prostora A klase - kazao je predstavnik kompanije Jovan Vujić i dodao su cene zakupa za poslovne prostore A klase pale sa 20 evra po kvadratnom metru na oko 15 evra i procenio da se cene neće više snižavati, jer to investitorima nije isplativo.
Cena zakupa poslovnih prostora B klase kreće se između deset i 12 evra po kvadratnom metru.
- Ne očekujemo da će doći do ulaganja u izgradnju poslovnih prostora, osim ako investitori poput Rajfajzen banke, ne odluče da sami grade za svoje potrebe - kazao je on i istakao da nakon otvaranja šoping molova i početka krize, snizile su se cene zakupa u glavnoj Knez Mihajlovoj ulici, sa oko 150 evra na 30 do maksimalno 90 evra po kvadratnom metru.
- Pale su i cene zemljišta u okolini Beograda sa oko sto evra po kvadratnom metru na oko 50 evra, za koliko se sada može kupiti kvadratni metar - naveo je Vujić.
Kako je rekao predstvnik Danosa Bojan Jevremović, kada su u pitanju cene stanova ne očekuje se da će dalje padati, jer na periferiji kvadratni metar košta između 1.100 i 1.300 evra, a na "top" lokacijama, kao što su centar, Vračar i Dedinje, između 2.000 i 3.000 evra.
- U naselju "Belvil", u kome ima oko 350 neprodatih stanova, cena se ne snižava. Cena kvadratnog metra u tom naselju je oko 1.900 evra - naveo je on i dodao da nema gradnje stanova, uglavnom se grade zgrade manje kvadrature, a kada se na tržistu pojavi garsonjera ili jednosoban stan, odmah se proda.
- Cene zakupa stanova srednje kategorije su pale i do 25 odsto i sada su na realnom nivou, tako da koštaju između pet i sedam po kvadratnom metru - rekao je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar