U Kikindi velika ponuda kuća

Na tržištu nekretnina u Kikindi već godinama je ponuda kuća na prodaju dosta velika, ali je problem u tome što je najviše jeftinih starih objekata ili skupih dvospratnih kuća. Prve nisu tražene jer zahtevaju velika dodatna ulaganja u rekonstrukciju, dok novije skupe kuće prosečan građanin ne može da kupi.

Naime, dvospratnice, osim kupoprodajne cene, zahtevaju i visoke troškove održavanja. Zbog toga je ove godine prodaja kuća dosta loša i u gradu i u selima, gde je i najviše kuća na prodaju.
Milan Veselinov iz biroa ”Tajm“ u Kikindi, koji se dugo godina bavi prometom nekretnina, kaže da su sada na tržištu najviše u ponudi jeftine, stare kuće u koje treba dosta ulagati u rekonstrukciju, uvođenje gasa i druge instalacije. U ponudi ima i skupih, dvospratnih kuća, dok je najlošija ponuda manjih, kvalitetnih kuća koje bi se najbrže prodale.
- Problem je što nema srednjih kuća po ceni od 25.000 do 30.000 evra sa infrastrukturom. Sada se nude ili stare kuće za desetak hiljada evra ili dvospratnice po ceni od 40.000 do 90.000 evra. Iako one vrede toliko, slabo se prodaju - kaže Veselinov.
Zanimljivo je da među potencijalnim kupcima kuća ima mnogo onih koji traže kuće u gradu po ceni od 10.000 do 12.000 evra, pod uslovom da imaju sve infrastrukturne priključke. Međutim, za tu sumu teško je naći kuću kvalitetne gradnje, ali se za taj novac u selima može kupiti pristojna kuća za stanovanje.
U svakom od devet sela oko Kikinde mnogo je kuća na prodaju. Samo u Mokrinu, prema podacima Mesne zajednice, zvanično je na prodaju 220 prizemnih kuća u kojima niko ne živi. Meštani kažu da ih ima čak i više, možda i oko 500. U pojedinim seoskim ulicama, poput Ulice Ige Dobrosavljeva, na kraju sela, pored groblja, na prodaju je skoro svaka druga kuća. Najviše se nude seoske stare, paorske kuće, ali ima i lepih, savremenih. Pre dve godine cena starih kuća bila je od 4.500 do 15.000 evra, ali su sada i nešto jeftinije. Starije kuće za stanovanje, sa baštom, mogu se kupiti i za 5.000 do 7.000 evra, a veoma lepe kuće za 20.000 do 25.000 evra.
- Svaka od tih kuća ima i okućnicu. Za 15.000 evra u selu se može kupiti dobra kuća od čvrstog materijala, sa strujom, kupatilom, gasom, dvorištem i ekonomskim objektima potrebnim jednom seoskom domaćinstvu - kaže Goran Dumitrov Data, predsednik Mesne zajednice Mokrin.
Među vlasnicima kuća u selima mnogo je onih koji su ih nasledili, ali žive u Kikindi ili pak u drugim gradovima, pa bi nasledstvo od roditelja ili rodbine rado prodali.
- Već godinu dana za kuću od 100 kvadrata, od čvrstog materijala, sa kupatilom, dvorištem i baštom, ne mogu da dobijem 17.000 evra. Ne precenjujem je, ali neću ni da je prodam pošto-poto - kaže vlasnica koja živi u Novom Sadu, a u Mokrinu prodaje roditeljsku kuću.
Mnogo kuća na prodaju, mnogo više nego što ima kupaca, nema samo u Mokrinu već i u drugim kikindskim selima. Najjeftinije su kuće u Banatskoj Topoli, Iđošu i Sajanu gde se kuće nude za svega 2.000-3.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

3 komentara na “U Kikindi velika ponuda kuća”

  1. Melina says:

    Zivela bih u nekom banatskom selu i odzavala domacinstvo, uz placanje osnovnih racuna kao kiriju. Stambeno nezbrinuta penzionerka, hvala.

  2. Lala says:

    sedi tamo gde si. ostavi Banat banacanima!

  3. Milos says:

    Mladi bracni par bi ziveo u Kikindi (moze i okolina Kikinde), odrzavao bi kucu, placao kiriju…

Ostavi komentar