Traženi stanovi širom Srbije

Najskuplji su kvadrati u glavnom gradu, a najjeftiniji u Boru. Najbrže se prodaju male stambene jedinice. Krov nad glavom najčešće se obezbeđuje preko kredita.

Cene stanova u gotovo svim gradovima Srbije poslednjih meseci rastu. Glavni razlog je mala i neodgovarajuća ponuda. Očigledno da i pored sve većeg broja investitora nema dovoljno novih stanova koji se u nekim mestima sve češće prodaju još u fazi izgradnje. Da bi obezbedila krov nad glavom i skućila se, mlađa populacija se sve više odlučuje za kredite. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, zaduženost građana po osnovu stambenih kredita u prošloj godini iznosila je 102,3 milijarde dinara što je dvostruko više u odnosu na 2006. godinu, kako piše Politika.

Tako na primer, kvadratni metar u centru Beograda dostiže neverovatnu cenu od 4.000 evra, dok se trosoban stan na odličnoj lokaciji u gradu poznatom po rudarsko-topioničarskom basenu može kupiti za 30.000 evra. Veći gradovi, Novi Sad, Kragujevac, Čačak i Niš, takođe, imaju trend rasta cena nekretnina.

U Novom Sadu gde je priliv stanovništva iz godine u godinu veći, najtraženiji su manji, ali i dobro opremljeni stanovi. Na primer, cena kvadratnog metra u garsonjeri dostiže 1.800 evra, a u agencijama za promet nekretnina tvrde da će do kraja godine biti oko 2.000 evra! Nekretnine u Kragujevcu su u odnosu na prošlu godinu u proseku skuplje za 20, na periferiji, a čak 40 odsto u centru grada. Zanimljivo je da u srcu Šumadije postoji veliko interesovanje za poslovni prostor koji je, takođe, poskupeo. U čačanskoj agenciji za promet nekretnina Tatalović kažu da su stanovi i u gradu na Moravi sve traženiji.

­ Najveći broj stanova, preciznije 70 odsto, kupuje se preko kredita. Poslednjih godinu dana u Čačku cene kvadrata su u blagom porastu. U centru grada, oko škola i Velikog parka, gde je i najteže naći stan koji se prodaje, cena kvadratnog metra u novogradnji iznosi od 750 do 950 evra. Nešto su niže cene starih stanova. Kvadratni metar se najčešće plaća od 600 do 750 evra. Realno, potražnja je znatno veća od ponude, što naravno, utiče na cenu. Ima zainteresovanih i za kuće, posebno na dobrim lokacijama, kao što je na primer Ljubički kej. Većina onih koji kupuju krov nad glavom uzimaju stambene kredite. U Čačku postoji puno kuća koje nisu uknjižene, što predstavlja prepreku za prodaju. Banke ne odobravaju kredite za nekretnine koje nisu uknjižene ­ kaže Milan Tatalović, vlasnik agencije.

Stanovi se traže i u Nišu. Cene kvadrata za stanove u novogradnji u centru su od 900 do 1.200 evra, a na periferiji od 550 do 750 evra. Znatno veće interesovanje je za nove stanove. Ukoliko se radi o višespratnici, mlađi ljudi se opredeljuju i za stanove na većoj visini. Što se tiče stare gradnje, ponuda je nedovoljna. Retko se u ponudi nalazi kvalitetan stari stan. Ako se i nađe, proda se brzo. Cene kvadrata u staroj zgradi u centru iznose od 800 do 1.000, a na periferiji od 500 do 700 evra.

Pored gradova, postoji i veliko interesovanje za apartmane, kuće i gradnju i na Zlatiboru.

­ Mnogi su zainteresovani za život ili duži boravak u toku godine na planini i zato se najčešće opredeljuju za kupovinu, uglavnom novih apartmana. Ima i kupaca koje privlače lepe planinske kuće. Cene kvadrata su povećane, preciznije za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Investitora je, takođe, sve više. Najviše je onih koji žele da grade hotele ­ ističe Miroljub Crepuljarević, vlasnik agencije Viogor

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar