Socijalni stanovi po tržišnoj ceni

Cena kvadrata takozvanih socijalnih stanova u Nišu je 856 evra, što je isto kao i svuda u gradu, gde se u širem centru kvadrat stambenog prostor kreće od 800 do 900 evra. Opozicija je zamerila gradskoj vlasti da socijalne stanove prodaje po tržišnoj ceni, a u Gradskoj stambenoj agencije odgovaraju da cena jeste tržišna ali da se kupcima nudi niža kamata. Tako, na primer, mladi bračni par neće banci plaćati 250 evra ratu za stan, nego 200 evra.

Do sada su socijalni stanovi u Nišu izgrađeni samo u zgradi u Ulici Majakovskog i u prve dve lamele je 68 stambenih jedinica, a grade se još dve celine sa još 100 stanova.
Dragan Jovanović, jedan od kupaca stana od 70 kvadrata u ovoj zgradi, kaže da se za sada niko u stanove nije konačno uselio, ali se nameštaj svakodnevno donosi.
- Cena stanova stvarno nije mala jer se po istoj mogu kupiti kvadrati bilo gde u gradu, ali su zato građeni mnogo kvalitetnije nego u drugim delovima grada. Mi smo svi potpisali predugovore sa Gradskom stambenom agencijom i nadam se da ćemo se useliti do Nove godine - kaže Jovanović. Milan Stojanović, takođe kupac stana, dodaje da je lakše kupiti stan uz posredstvo grada nego direktno od banke jer je kamata niža od sedam odsto koliko izdvajaju kupci običnih stanova.
Miomir Pešić kaže da je opozicija prodala u skupštini čistu političku priču kojom je želela da sakupi jeftine poene.
- Pa, sigurno da se stanovi prodaju po tržišnoj ceni jer mi plaćamo sve, od peska i blokova do poreza na dodatu vrednost i upisa u katastarske knjige. Zato je normalno da je cena tolika, ali zato smo gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ja uspeli da ubedimo predstavnike Evropske banke za razvoj da kamata ne bude sedam odsto kao svim kupcima stanova u Nišu, nego tri odsto. To znači da će prilikom vraćanja mesečnih rata uštedeti od 30 do 50 evra -objašnjava Pešić i daje nadu drugim mušterijama koje žele da kupe stanove u lamelama 3 i 4 čija je gradnja u toku.
-U ceni od 856 evra po kvadratnom metru nema socijalnog karaktera? Svuda u Nišu u širem centru grada kvadrat košta od 800 do 900 evra - rekao je odbornik Milan Lapčević (DSS). Odbornik radikala Milosav Lukić rekao je da bi kvadrat ovih socijalnih stanova trebalo da iznosi najviše 500-600 evra da bi mogli da ih kupe mladi bračni parovi i slabostojeći građani.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar