Oprez pri iznajmljivanju stana

Ugovor između zakupodavca i zakupca sprečava nesporazume i neželjene situacije

Podstanarima kojih u Beogradu prema nezvaničnim podacima, ima više od 100.000 sigurno nije lako. Troškovi života rastu, a zakupninu moraju da plaćaju redovno. Kada se dodaju i računi za komunalije jasno je da su finansije, odnosno nedostatak novca jedan od najvećih problema sa kojima se susreću. Pored toga podstanari imaju i raznovrsne, uglavnom opravdane primedbe u vezi sa stanodavcima.

­ Život u prestonici je skup, posebno za nas koji još nismo stekli stan Često se susrećemo sa raznim teškoćama. U ponudi se, ne retko, nalaze i šupe. Gazde smatraju da su na dobroj lokaciji i da mogu da ih izdaju. Što su tu uslovi za život nehigijenski njih ne zanima. Oni žele samo novac. Ako je stan okrečen i uredan, najčešće je i precenjen, a time i nedostupan, posebno za porodice sa decom. Tu su i dodatni troškovi za neispravne aparate koje treba popraviti ili mogući kvarovi na instalacijama koje treba sanirati. Teško je kad je najam stana jedina alternativa ­ iznosi svoja razmišljanja podstanarka iz Beograda koja ne želi da joj pominjemo ime.

U agencijama za izdavanje nekretnina kažu da su u poslednje vreme uticali na stanodavce da smanje zakupnine, a zakupce savetuju da budu posebno obazrivi kad traže stan.

­ Svaka ozbiljna agencija koja se bavi izdavanjem nekretnina treba da ima i pravnika koji dobro poznaje materiju vezanu za nekretnine. Dakle, ako se radi ispravno sve je predviđeno ugovorom između zakupodavca i zakupca. Podrazumeva se da troškove investicionog održavanja snosi zakupodavac, a zakupac troškove tekućeg održavanja. Konkretno, stanodavac će platiti popravku krova na zgradi, a podstanar će da popravi ringlu na šporetu koji koristi. Nesporazumi između zakupodavca i zakupca često nastaju i oko depozita. Zakupodavac može da ga zadrži nakon prestanka ugovora u slučaju da zakupac nije platio račune za struju, telefon i slično, da nije ostavio prostor onako kako ga je zatekao, na primer ako je oštetio zidove ili nameštaj, ili nije ispoštovao otkazni rok. U suprotnom depozit u visini jedne mesečne zakupnine vraća se zakupcu. Bitno je da potencijalni zakupci vode računa kome se obraćaju kada žele da nađu stan. Ne treba da veruju agencijama na učlanjivanje kojima će platiti određenu sumu novca kao članarinu, a ostaće i bez novca i bez stana ­ upozorava Olivera Mladenović, vlasnica agencije Pro ­ rent, pravnica po obrazovanju i dodaje da su vlasnici stanova u većini spremni da koriguju iznos zakupnine jer im je u interesu da stan bude izdat.

I u agenciji Bogić ­ rent slažu se da su vlasnici spremni na saradnju i ističu da odgovarajući ugovor štiti i stanodavca i podstanara.

­ Kada odvedemo klijenta da pogleda stan i on odluči da ga iznajmi svaku stvar detaljno pregledamo. Konkretno, ako bojler curi vlasnik je dužan da ga zameni, ako je slavina neispravna, takođe. Međutim, ako se zakupac uselio u dobro uređen i opremljen stan gde je nov nameštaj onda svakako, vlasnik neće snositi troškove popravke kauča. Posla ima više nego prethodnih meseci. Stanove uglavnom traže studenti i to najviše garsonjere i jednosobne čija zakupnina iznosi od 200 do 250 evra u zavisnosti od lokacije. Najbrže se izdaju stanovi u centru, u Novom Beogradu, a traže se i oni na Zvezdari i Banovom brdu. Studenti iznajmljuju i veće stanove, na primer, trosobne i dele troškove zakupnine. Centralno grejanje je i dalje najprivlačnije za većinu zakupaca. Ima i stranaca, ali oni su uglavnom zainteresovani za vile na Dedinju. Veoma su zahtevni, traže da bude prostrana, da ima baštu i garažu, da je dobro uređena i opremljena sa odgovarajućim nameštajem i tehničkim uređajima Znaju da je to što traže skupo, ali su spremni da plate ako nađu ono što žele. Takvih vila najčešće nemamo u ponudi ­ kaže Mirjana Bogić, menadžerka agencije.

Stanovi za izdavanje uvek su bili i biće traženi iz raznih razloga. Neko dolazi na studije, neko želi da se odvoji od roditelja, neko da osnuje porodicu... a većina njih trenutno je i dalje, uprkos ponudama stambenih kredita banaka, daleko od svog sna, sopstvenog krova nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar