„Salonci” cenjeni na tržištu

Potražnja za stanovima sa visokim plafonima je konstantna, uprkos luksuznoj novogradnji. Uglavnom ih ima na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu. Veće su kvadrature, pa su pogodni za izdavanje firmama.

Komfor salonskih stanova i njihov specifičan šmek uspešno odolevaju konkurenciji - luksuznim stanovima u novogradnji. Prema iskustvima agenata za nekretnine, u prestonici postoji konstantna potražnja za saloncima, a trenutno je mnogo veće interesovanje kupaca nego što je ponuda ovakvih stambenih jedinica.

Iako je investicija u ovakve "kvadrate" praćena i dodatnim troškovima renoviranja, kupaca salonskih stanova ima i uglavnom su strogo profilisani. Nostalgija za nekadašnjim domovima u kojima su odrastali, kao i prednosti ovakvih uslova življenja najčešće su ono što ih opredeljuje za ulaganje u ove "kvadrate".

- Visina plafona, koja je veća od standardne, odvojeni spavaći deo od salona i dnevnog boravka, više mokrih čvorova, zanimljivi estetski detalji, kao i dvostrana ili trostrana orijentisanost, ono su što privlači kupce - kaže Nemanja Miljković iz "Divis nekretnina".

- Takođe, mnogi od njih kupuju stanove za izdavanje, a salonci su popularni i za zakup. Poslednjih godina sve je više onih koji jeftino kupuju ove stanove, renoviraju ih, pa ih prodaju po znatno višim cenama.

Ipak, nedostatak svetlosti, nepostojanje liftova i specifičan raspored, koji je teško prekrojiti, razlozi su zbog kojih druge ipak odbijaju ovakvi stanovi.

- Ipak, oni koji ne ciljaju isključivo na salonce pre se opredeljuju za novo pogotovo uslovima gde imamo sve više luksuznih stanova i kompletno sređenih prostora - kažu agenti. - Stari stanovi zahtevaju radove na vodovodnim i elektroinstalacijama, kao i zamenu stolarije. Često nemaju terase ili su orijentisani ka zajedničkim dvorištima i svetlarnicima. Zapušteni i prljavi ulazi su takođe problematični.

Cene ovakvih nekretnina znatno je viša u odnosu na cenu prosečnih "kvadrata" u Beogradu.

- Za stanove u izvornom stanju treba izdvojiti od 1.800, a to su delovi u donjem Dorćolu, oko Kalenića i Slavije, pa do 3.000 evra za Kalemegdan, Kosančićev venac, Cvetni trg, Krunsku ili Njegoševu ulicu.

NAJVEĆA PONUDA U CENTRU

Stari grad i Vračar su beogradske opštine s najviše ovakvih stambenih objekata. Knez Mihailova je najtraženija, a s obzirom na to da se slobodni stanovi za prodaju sa ove lokacije retko pojavljuju na tržištu, odu začas.

- Takve lokacije su gornji Dorćol, potez od Saborne crkve do Ulice Strahinjića bana i na Vračaru, tzv. Vračarski plato, Krunska, Njegoševa, Svetozara Markovića, Koče Kapetana - kažu u "Divis nekretninama".

- Stanovi u Knez Mihailovoj su u deficitu, pa se prodaju po mnogo većim cenama. Jeftinije su lokacije Bulevar despota Stefana, ulice Cara Dušana, Džordža Vašingtona...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar