Zorana Mihajlović: U Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravnih objekata

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da u Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od kojih je do sada popisano skoro 1,4 miliona.

– Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno – rekla je Mihajlović.

Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata.

Ona je kazala da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana. Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 miliona evra.

Do sada je doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70% išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

– Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 miliona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kalalizacije, obdaništa i slično – naglasila je Mihajlović.

Nakon kontrole timova Ministarstva građevine broj popisanih objekata povećan je za oko 165%.

Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, dodala je Mihajlović, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar