Cene zakupa lokala u Beogradu i do 5.000 evra

Preduzetnici i budući vlasnici firmi, koji su spremni da svoju poslovnu sudbinu do kraja uzmu u svoje ruke, za ulazak u novi posao najpre moraju da osiguraju sebi poslovni prostor.

Najtraženiji centar, Arena ...

Kad krenete u iznajmljivanja ili kupovine lokala, prvi savet je da se ne zalećete i da dobro razmislite koja je lokacija najbolja za posao koji biste obavljali, jer će vam od toga uveliko zavisiti i cena koju plaćate za željeni prostor.

U agenciji za promet nekretnina kažu da, kada je reč o najtraženijim lokacijama za iznajmljivanje lokala u Beogradu, u vrhu su Vračar, okolina Arene, Belvila, tržnih centara, ali i Vukov spomenik, Zvezdara, Cvijićeva ulica...

“Centar je uvek najaktuelniji, a dosta se traži Vračar, ali i Novi Beograd, okolina Arene. Takođe, popularni su i tržni centar Delta Siti, odnosno naselje Belvil, pa se i tamo lokali jako dobro izdaju. U atraktivne mogu da se ubroje i novi A blok”, nabrajaju u Eminentu.

Kada je reč o kupovini lokala, u nekoliko agencija navode mahom iste i slične lokacije, ističući da su udarna ona prometna mesta, naročito lokali sa izlogom, jer su ona pogodna za različite delatnosti.

Cena kvadrata od 400 do preko 2.000 evra

Prosečna cena kvadrata za lokal u Beogradu je 1.654 evra, što znači da mogu da se nađu i lokali za ispod 1.000 evra, ali i oni za iznad 2.000 evra po kvadratu.

Jeftinija je, logično, periferija, pa je primera radi, prosečna cena kvadrata u Rakovici 935 evra, a u Barajevu čak 417 evra po kvadratu.

Zemun drži cenu, pa je prosečna cena kvadrata za lokal, prema našem kalkulatoru, 1.871 evro, a na Novom Beogradu 1.662 evra. Prosečna cena kvadrata za lokal na Vračaru je 1.684 evra, a na Savskom vencu 1.572.

U našoj ponudi oglasa, recimo, dostupan je lokal kod Cvetkove pijace od 52 kvadrata, za sve namene, u prizemlju stambene zgrade, ali sa izlogom, po ceni od 55.000 evra. Oglašivač je naveo da je lokal uknjižen što je važna stavka.

Takođe, na Novom Beogradu kod starog Merkatora, na prodaju je „ulični lokal“ od 98 kvadrata sa velikim izlogom, uknjižen, po ceni od 265.000 evra.

Ako ste se pitali koliko bi lokal u strogom centru grada iste kvadrature mogao da košta, u ponudi Halo oglasi nekretnina je jedan na Terazijama od 110 kvadrata, koji ima prizemlje i galeriju plus magacin i mogućnost bašte, po ceni od 450.000 evra. Idealno za kafić.

Izdavanje može za 200 evra, a može i za 5.000

U agenciji Eminent kažu za naš list da su lokali najjeftiniji na periferiji, ako je lokal stariji, ili ako je reč o montažnoj umesto o čvrstoj gradnji. Lokacijski gledano, za manje para veći lokal bi recimo, kako navode, mogao da se nađe na Karaburmi, Banovom brdu, Mirijevu, Vidikovcu, Žarkovu...

“Kad je reč o ceni iznajmljivanja lokala, ona zavisi i od toga da li je lokal u novogradnji, da li je reč o lokalu ili kancelarijama , to je širok pojam. Ali poslovni prostor od primera radi 35 kvadrata, mogao bi da se iznajmi i za 350 evra ili od 45 kvadrata za 450 evra”, objašnjavaju u ovoj agenciji, ne sporeći da cene mogu biti i daleko više.

Recimo, u našoj bazi oglasa, trenutno je u ponudi lokal na Vračaru od 100 kvadrata, luksuzno sređen, na “frekventnom mestu i odličnoj lokaciji”, po ceni od 5.000 evra mesečno.

Ne tako daleko odatle, na Slaviji, u tržnom centru Futura, lokal od 15 kvadrata može da se iznajmi za 190 evra mesečno.

Primera radi, u ponudi je i uknjižen lokal na Čukarici, Banovo brdo, od 79 kvadrata, kako je navedeno, na odličnoj lokaciji sa izlogom od 4,5 kvadrata, za 3.190 evra mesečno. Istovremeno, lokal kod Arene, kojem u opisu piše da je kompletno namešten, sa modernistički urađenim enterijerom površine 50 kvadrata u novoj zgradi, uz alarm, klimu, italijansku rasvetu ... košta mesečno 800 evra.

Savet plus za iznajmljivanje

Agencija Eminent savetuje da, kada birate lokal, vodite računa o tome da taj prostor nema zaostale dugove i da nije pod hipotekom. Zatim, dodaju, vrlo je bitno proceniti čoveka koji vam iznajmljuje lokal, da li je on korektan i da li se sa njim može sarađivati, s’obzirom da je to zakupnina i da ne može da bude neke velike štete.

“Važno je obratiti pažnju da li sve u lokalu funkcioniše, da li je sve ispravno i da li se može dogovoriti neki konkretan odnos sa zakupcem, kad je poslovni prostor u pitanju uvek mora da se potpiše ugovor i da se računa na to da se mora plaćati i pripadajući porez”, navode u ovoj agenciji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar