Konjarnik

Konjarnik je deo Beograda,glavnog grada Republike Srbije. Prostire se na teritoriji opština Zvezdara i Voždovac, pa je na taj način podeljen na Konjarnik I i Konjarnik II respektivno. U njegov sastav ulaze manja naselja kao što su Rudo, Učiteljsko Naselje, Denkova Bašta.

Geografija

Konjarnik se nalazi na 4km jugoistočno od Terazija, a prostire se 2km duž Ustaničke ulice. Sa istoka se graniči sa Dušanovcem, sa severoistoka sa Šumicama, na severu sa Cvetkovom pijacom, na zapadu sa Malim Mokrim Lugom, a cela južna granica prolazi duž autoputa Beograd - Niš koji razdvaja Konjarnik od Medakovića III i Marinkove Bare.

Istorija

Posle Prvog svetskog rata, bežeći iz Rusije, na delu Zvezdare izmeću ulica Deskaševe i Mite Ružića naselili su se Mongoli, poreklom sa obala Kaspijskog jezera, izbeglice Ruskog građanskog rata koji je izbio nakon Oktobarske revolucije 1917. godine. U Kozarčevoj ulici su 1929. godine izgradili pagodu koja je služila kao budistički hram, a srušena je za vreme Drugog svetskog rata, 1944. godine. Na području današnjeg Konjarnika napasali su svoje radne konje, po čemu je naselje dobilo ime.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar