Zagreb:Cena kvadrata od 850 do 3.700 EUR

Hrvatska polako izlazi iz krize, a kupovna moć građana, polako, ali sigurno, raste.

“Cene nekretnina stagniraju poslednjih šest godina, a 2015. je godina sa najmanjim stagnacijom cena, ali i najmanjom prodajom”, rekli su iz agencije za nekretnine GoHome.

Kako su istakli, ono sto se najviše prodaje su zemljišta uz more i stanovi u većim gradovima.

Prema trenutnoj ponudi nekretnina za 20.000 evra može se kupiti nekoliko garsonijera od otprilike 15 do 25 kvadratnih metara u središtu Zagreba (Trešnjevka, Maksimir), ali i jednosobne stanove do 40 kvadrata u okolnim mestima, kao i u ostalim gradovima poput pedesetak kilometara udaljenom Sisku i Petrinji.

Prosečna cena kvadrata nekretnine u užem centru Zagreba je oko 1.936 evra po kvadratu.

Ukoliko blizina centra nije od presudne važnosti za stanovanje, kvadratni metar može biti i do 50 odsto jeftiniji. Samo par kilometara od užeg centra glavnog grada Hrvatske i to u Novom Zagrebu, gde se cena kvadrata kreće oko 1.000 evra po kvadratnom metru.

Prosečna cena kvadrata nekretnina u glavnom gradu Hrvatske iznosi oko 1.420 evra.

Kvadrat stana u Zagrebu u ovom trenutku ćete platiti 1.650 evra, a ukoliko se odlučite na kupovinu kuće, kvadrat će vas koštati 1.340 evra. Ukoliko želite da gradite kuću po meri, zemljište u Zagrebu platićete oko 175 evra po kvadratnom metru.

Za 30.000 evra u ponudi možete naći stanove od 20 do 50 kvadratnih metara u samom središtu Zagreba, ali za njih morate da odvojite još ponešto novaca za preuređenje. Uglavnom se radi o stanovima smeštenim u suterenu ili prizemlju, a što su vam džepovi dublji, ponuda je veća.

Za 100.000 evra u užem centru Zagreba možete kupiti stan do 50-ak kvadrata, a svakim dodatnim kilometrom od samog centra, kvadratura stana za iste novce značajno raste.

U okolini Zagreba može se kupiti stan od oko 100 metara kvadratnih za iznos od oko 100 000 evra, ali za istu cenu možete kupiti i kuću sa okućnicom i vrtom u Sesvetama, Gornjem Stupniku, Leskovcu i Lučkom. U tim okolnim mestima cena kvadrata kuća kreće se oko 850 evra.

U gradu Zagrebu iz dana u dan ponuda nekretnina raste. Rastom ponude padaju i cene. U ovim trenucima u Zagrebu ima oko 1.370 nekretnina kojima je pala cena od pet odsto do 30 odsto. Njihova prosečna cena kvadrata je 1.340 evra, a u poslednje dve nedelje tržište nekretnina bogatije je za 7.400 novih nekretnina.

Najjeftiniji kvadrat stana ili kuće u Hrvatskoj su u mestima u Lici i Slavoniji. Najskuplji kvadrati stanova su u Istri i na ostrvima, a rekorder po cenama nekretnina je i dalje Dubrovnik. Prosečna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku iznosi 3.700 evra, dok se cene stanova kreću oko 2.800 evra po kvadratnom metru. Najskuplji kvadrati prostora nalaze se u Dalmaciji. Kuću odnosno apartman od 60-ak kvadrata u tom regionu moraćete da platite oko 115.000 evra. Cene nešto manjih stanova u Dubrovniku kreću se od 88.000 do 450.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar