Strahuju da će biti prevareni

Na Karaburmi u nezavršenu zgradu uselili se kupci stanova

Vlasnici stanova u Ulici Garsije Lorke 2 na Karaburmi počeli su da se nasilno useljavaju kad su saznali da je investitor Fudbalski klub „Beograd” njihove nekretnine prodao i po nekoliko puta. Oni su pre nekoliko dana provalili u svoje još nezavršene stanove, plašeći se da će to učiniti drugi kupac i da će tako ostati i bez novca i bez krova nad glavom.

Gradilište u Ulici Garsije Lorke trenutno je potpuno ograđeno i osim radnika i obezbeđenja niko nema pravo pristupa. „Blic” je juče pokušao da uđe u jednu od delimično završenih zgrada, gde su se uselili prevareni kupci, ali obezbeđenje to nije dopustilo. Kako nam je rečeno, pristup može da odobri samo investitor i suvlasnik FK „Beograd” Dragan Živić, iako dolazimo na poziv nedavno useljenih vlasnika stanova.

Izvođače platili stanovima
S druge strane, novim stanarima ne pada na pamet da iskorače iz svojih stanova, plašeći se da u njih kasnije neće moći ni da uđu. Neki od njih su zbog nemogućnosti da konstantno borave u svojim domovima angažovali i privatno obezbeđenje, kako bi zaštitili svoju imovinu od investitora i nekog drugog kupca. Kako saznajemo, u stanove se do sada noću uselilo desetak kupaca, a protiv investitora je podneto najmanje 20 krivičnih prijava zbog prevare.
- Rečeno mi je da sam prevaren i da je moj stan prodat nekoliko puta. Platio sam ga više od 80.000 evra i nisam imao izbora. Morao sam nasilno da se uselim, iako je stan u mom vlasništvu. Bila je i policija i videla je moj ugovor u kome nema ništa sporno ­ kaže jedan od stanara, čije je ime poznato redakciji.
Zgrada u Garsije Lorke trebalo je da bude završena pre godinu dana. Izgrađena je na zemljištu Fudbalskog kluba „Beograd”, nadomak fudbalskog igrališta. Investitor je ovaj fudbalski klub i preduzeće „Sumiks inžinjering”, koje je u vlasništvu Vladimira Masalušića. Dogovor je bio da FK „Beograd” ustupi zemljište za gradnju, a „Sumiks” da izgradi objekte, dok su pravo prodaje stanova i lokala u prizemlju imala oba preduzeća.
Kako kažu kupci, većina ovih nekretnina data je u kompenzaciju nekim podizvođačima, koje investitori na drugi način nisu mogli da plate, iako su te nekretnine već imale svoje vlasnike.
- U investitora smo posumnjali jer konstantno odbijao da nam pokaže stanove. Raspitao sam se i shvatio da tu nešto nije uredu. Na kraju mi je lično Živić rekao da je moj stan već dat u kompenzaciju podizvođačima. Ja do danas nisam upoznao tog drugog vlasnika ­ kaže jedan od stanara.

Slični slučajevi

Kupovina stanova u sivoj fazi u Beogradu pokazala se u praksi kao krajnje rizična. Prevara u Garsije Lorke nije usamljen slučaj i postala je gotovo uobičajena sa prodajom stanova u izgradnji. Nedavno se slično dogodilo u Knićanskoj ulici, gde je investitor Željko Subošić 13 stanova prodao čak 40 puta. On je pre tri dana uhapšen u Loznici i prebačen u beogradsku policiju, ali ni to nije garant da će prevareni kupci uspeti da dođu do svojih stanova, a najčešće ni do novca.
- Jedino što mogu oštećeni kupci je pokretanje krivičnog postupka pred sudom. Međutim, takvi procesi znaju da traju i godinama, a vlasnici još neizgrađenih stanova uglavnom ostaju i bez novca i bez nekretnine ­ kaže Tanja Davidović, advokat.
U takvim slučajevima je uobičajeno da investitori budu uhapšeni, ali ubrzo i pušteni da se brane sa slobode. Takav je slučaj sa vlasnicom „Novog reala” Tatjanom Franović, koju je tužilo više od 20 kupaca. Zbog milionske prevare u pritvoru je provela svega dva dana, da bi kasnije bila hapšena zbog utaje poreza. Međutim, ubrzo je ponovo puštena da se brani sa slobode.
- Posle toga investitor najčešće nestane. Postane nedostupan i policiji i sudu. Jedino rešenje je da se zakonom obavežu investitori da uknjiže svoje objekte dok su još u izgradnji, da bi kupac po potpisivanju ugovora mogao da ih registruje na svoje ime. Tada bi u katastru lako moglo da se proveri da li određeni stan ima već nekog kupca ­ predlaže Davidović.
Već hapšeni zbog utaje poreza
Dragan Živić, suvlasnik FK „Beograd”, nedavno je bio i uhapšen zbog sumnje da je utajio skoro dva miliona evra poreza, a lisice su stavljene i Živićevom sinu Nenadu, predsedniku Upravnog odbora ovog kluba, i Vladimiru Masalušiću, direktoru „Sumiks inženjeringa“. Dragana Živića policija je osumnjičila je sa Masalušićem zajednički izgradio poslovno - stambeni objekat u Garsije Lorke, kao i da je prodao sva 162 stana i lokala za više od 486 miliona dinara, pri čemu državi nisu platili skoro dva miliona evra na ime poreza. Terete se i da klubu, a time i drugom suvlasniku Zoranu Petroviću, nisu dali deo od 157 miliona dinara zarađenog na prodaji stanova i lokala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar