Strahuju da će biti prevareni

Na Karaburmi u nezavršenu zgradu uselili se kupci stanova

Vlasnici stanova u Ulici Garsije Lorke 2 na Karaburmi počeli su da se nasilno useljavaju kad su saznali da je investitor Fudbalski klub „Beograd” njihove nekretnine prodao i po nekoliko puta. Oni su pre nekoliko dana provalili u svoje još nezavršene stanove, plašeći se da će to učiniti drugi kupac i da će tako ostati i bez novca i bez krova nad glavom.

Gradilište u Ulici Garsije Lorke trenutno je potpuno ograđeno i osim radnika i obezbeđenja niko nema pravo pristupa. „Blic” je juče pokušao da uđe u jednu od delimično završenih zgrada, gde su se uselili prevareni kupci, ali obezbeđenje to nije dopustilo. Kako nam je rečeno, pristup može da odobri samo investitor i suvlasnik FK „Beograd” Dragan Živić, iako dolazimo na poziv nedavno useljenih vlasnika stanova.

Izvođače platili stanovima
S druge strane, novim stanarima ne pada na pamet da iskorače iz svojih stanova, plašeći se da u njih kasnije neće moći ni da uđu. Neki od njih su zbog nemogućnosti da konstantno borave u svojim domovima angažovali i privatno obezbeđenje, kako bi zaštitili svoju imovinu od investitora i nekog drugog kupca. Kako saznajemo, u stanove se do sada noću uselilo desetak kupaca, a protiv investitora je podneto najmanje 20 krivičnih prijava zbog prevare.
- Rečeno mi je da sam prevaren i da je moj stan prodat nekoliko puta. Platio sam ga više od 80.000 evra i nisam imao izbora. Morao sam nasilno da se uselim, iako je stan u mom vlasništvu. Bila je i policija i videla je moj ugovor u kome nema ništa sporno ­ kaže jedan od stanara, čije je ime poznato redakciji.
Zgrada u Garsije Lorke trebalo je da bude završena pre godinu dana. Izgrađena je na zemljištu Fudbalskog kluba „Beograd”, nadomak fudbalskog igrališta. Investitor je ovaj fudbalski klub i preduzeće „Sumiks inžinjering”, koje je u vlasništvu Vladimira Masalušića. Dogovor je bio da FK „Beograd” ustupi zemljište za gradnju, a „Sumiks” da izgradi objekte, dok su pravo prodaje stanova i lokala u prizemlju imala oba preduzeća.
Kako kažu kupci, većina ovih nekretnina data je u kompenzaciju nekim podizvođačima, koje investitori na drugi način nisu mogli da plate, iako su te nekretnine već imale svoje vlasnike.
- U investitora smo posumnjali jer konstantno odbijao da nam pokaže stanove. Raspitao sam se i shvatio da tu nešto nije uredu. Na kraju mi je lično Živić rekao da je moj stan već dat u kompenzaciju podizvođačima. Ja do danas nisam upoznao tog drugog vlasnika ­ kaže jedan od stanara.

Slični slučajevi

Kupovina stanova u sivoj fazi u Beogradu pokazala se u praksi kao krajnje rizična. Prevara u Garsije Lorke nije usamljen slučaj i postala je gotovo uobičajena sa prodajom stanova u izgradnji. Nedavno se slično dogodilo u Knićanskoj ulici, gde je investitor Željko Subošić 13 stanova prodao čak 40 puta. On je pre tri dana uhapšen u Loznici i prebačen u beogradsku policiju, ali ni to nije garant da će prevareni kupci uspeti da dođu do svojih stanova, a najčešće ni do novca.
- Jedino što mogu oštećeni kupci je pokretanje krivičnog postupka pred sudom. Međutim, takvi procesi znaju da traju i godinama, a vlasnici još neizgrađenih stanova uglavnom ostaju i bez novca i bez nekretnine ­ kaže Tanja Davidović, advokat.
U takvim slučajevima je uobičajeno da investitori budu uhapšeni, ali ubrzo i pušteni da se brane sa slobode. Takav je slučaj sa vlasnicom „Novog reala” Tatjanom Franović, koju je tužilo više od 20 kupaca. Zbog milionske prevare u pritvoru je provela svega dva dana, da bi kasnije bila hapšena zbog utaje poreza. Međutim, ubrzo je ponovo puštena da se brani sa slobode.
- Posle toga investitor najčešće nestane. Postane nedostupan i policiji i sudu. Jedino rešenje je da se zakonom obavežu investitori da uknjiže svoje objekte dok su još u izgradnji, da bi kupac po potpisivanju ugovora mogao da ih registruje na svoje ime. Tada bi u katastru lako moglo da se proveri da li određeni stan ima već nekog kupca ­ predlaže Davidović.
Već hapšeni zbog utaje poreza
Dragan Živić, suvlasnik FK „Beograd”, nedavno je bio i uhapšen zbog sumnje da je utajio skoro dva miliona evra poreza, a lisice su stavljene i Živićevom sinu Nenadu, predsedniku Upravnog odbora ovog kluba, i Vladimiru Masalušiću, direktoru „Sumiks inženjeringa“. Dragana Živića policija je osumnjičila je sa Masalušićem zajednički izgradio poslovno - stambeni objekat u Garsije Lorke, kao i da je prodao sva 162 stana i lokala za više od 486 miliona dinara, pri čemu državi nisu platili skoro dva miliona evra na ime poreza. Terete se i da klubu, a time i drugom suvlasniku Zoranu Petroviću, nisu dali deo od 157 miliona dinara zarađenog na prodaji stanova i lokala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

3 komentara na “Strahuju da će biti prevareni”

  1. don@yahoo.com says:

    Posto sam i ja jedan od vlasnika stana na Karaburmi,prodaju stanova je iskljucivo radila firma Sumix i njen direktor Vladimir Masalusic kome sam ja licno za moj stan odneo pare i sa njime isao i napravio ugovor u sudu,gospodin Zivic se ukljucio u zadnjih godinu ipo a do tog momenta zzadnjih 3 godine nista se nije radilo. Da gospodin Zivic nije izmirio Direkciju za gradsko gradjevinsko zemljiste,toplane i elektrodistribuciju nebi se ni u selile prva 3 ulaza…to sto su davani stanovi u kompenzaciju je jedna od normalnih stvari kada je zidanje u pitanju a pogotovo ovolika kvadratura..i to se nesmatra prevarom…Gospodin Zivic nam je bio uvek na raspolaganju u odnosu na Vladimira Masalusica koji je sa svima nama pravio ugovore i u istim tim ugovorima stavio neke rokove…tako da na sastancima stanara smo svi imali isti zakljucak da niko od svih stanara nije dao niti platio Draganu Zivicu za nekretninu nego da su svi placali u firmi Sumix i sa njenim direktor Masalusicem potpisivali ugovore,tako da ako je neko mozda prodao duplo stan ili ga dao u kompenzaciju pa ga onda prodao onda sigurno i jedna i druga strana imaju ugovor koji im je neko potpisao…pa se iz toga moze videti sta se radilo…

  2. don@yahoo.com says:

    da se ne shvatim pogresno,gospodina Zivica sam upoznao pre godinu ipo dana i mogu da kazem da nismo imali njega niko od stanara se nikada nebi uselio…a to mogu da potvrde i ostali stanari…a svako ko nije radio kako treba pa valjda smo do sada postali pravna drzava pa ce i odgovarati za svoje postupke…mislim da bi bilo malo ne korektno nekoga teretiti za nesto sto on nije uradio…a to mi najbolje znamo koji smo sve ove godine proveli na Karaburmi cekajuci svoje stanove sta je sve gospodin Zivic uradio i koliko je naporao ulozio da zavrsi i objekte…tako da mislim da bi drzava pre trebala da prekontrolise Masalusica koji je sve pare uzeo a nista uradio niti zavrsio,a slobodno se seta ulicom…
    a taj suvlasnik Zoran Petrovic zvani ZONJA ja koliko znam to je jedan obican kriminalac i prevarant koji je bio sa Arkanom…i bavio se svim i svacim…

  3. Ivan says:

    Da nije bilo gospodina Zivica nikada se niko nebi uselio na Karaburmi u stanove…ja sam jedan od vlasnika, i naravno kao i svi vlasnici stanova ugovor smo napravili sa gospodinom Masalusicem direktorom Sumix-a kao i isplatu novca predali njemu,a gospodina Zivica smo 95% stanara upoznali pre godinu ipo dana. Tada se gospodin Zivic angazovao i izmirio Direkciju za gradsko gradjevinsko zemljiste,Toplane,EDB i druge komunalne kuce kao i ostale radove koji su trebali da se urade , pocev od uredjenja terena oko zgrade,liftova i jos mnogo sto sta…tako da nije bilo gospodina Zivica svi stanari bi bili u istoj situaciji kao sto su oni na Vidikovcu i Avala filmu…
    sto se tice poreza i utaje znam samo da je gospodin Zivic i njegov sin izasli posle par dana i da je svima bilo smesno da nas je prevario on,a ustvari svi do jednog smo prevareni od gospodina Masalusica iz Sumixa…

Ostavi komentar