Pare ili ­ kuća na doboš

Sve veći broj Amerikanaca suočava se sa mogućnošću oduzimanja kuća.

Za mnoge Amerikance, koji su poželeli da se skuće, kredit je bio njihov jednostavno i prihvatljivo rešenje da stvore dom po sopstvenom ukusu. A onda je stigla hipotekarna kriza koja je prodrmala američko tržište nekretnina i pokrenula lavinu finansijskih teškoća sa kojima se suočava svet.

Pare ili kuća postala je američka stvarnost na koju nisu pomišljali dok su kupovali kuću na kredit, nameštaj opet na kredit, kola na kredit... Najteže je onima koji su se suočili sa gubitkom kuće. A milionima ljudi u Americi preti oduzimanje kuća zbog toga što više ne mogu da otplaćuju hipoteke.

Ras Magadan, jedan je od bivših vlasnika lepe kuće koji, kako piše američka štampa, pokušava da se pomiri sa surovom realnošću i sada je iznajmio drugu kuću jer je bio primoran da napusti onu čiji je vlasnik bio punih šest godina.

Kako i sam kaže, niko ne voli da se seli, ali kad je primoran da tako nešto učini, gorčina je još veća. A on je samo jedan od mnogih Amerikanaca koji pokušavaju da se oporave od ­ gubitka nekretnine u kojoj je tekao njihov život.

Ras Magadan je prošle godine zapao u finansijske nevolje i tada je pokušao da pregovara sa bankom koja mu je odobrila kredit za kupovinu kuće, ali nije uspeo da se nagodi, jer nije mogao da sakupi neophodnih 36 hiljada dolara da bi sprečio gubitak krova nad glavom. Banka nije uvažila njegove zahteve, oduzela mu je kuću, odbijajući da mu odobri nov kredit ili refinansiranje. Kako kaže, nisu hteli ni da čuju. Želeli su gotov novac: „Dajte nam keš“ ­ govorili su.

Nekoliko meseci kasnije, ispred njegove kuće u Virdžiniji postavljena je tabla ­ „Na prodaju“. Banka, koja nije htela da komentariše Magadanov slučaj, prodala je njegovu kuću sa gubitkom ­ za svega 350 hiljada dolara.

­ Da smo se dogovorili, banka bi na kraju dobila oko 450 hiljada dolara i ne bi izgubila 100.000 dolara na našoj kući ­ kaže Magadan. Sada radi na dva mesta i prvi put od 2005. godine nema dug. I ima novac na računu.

Prema njegovim rečima jedino što sada mora da učini je da nastavi da radi, zarađuje i ponovo poboljšam kreditni rejting.

Magadan dodaje da će ove godine svi morati da podnesu neke žrtve: „Mislim da je potrebno kolektivno nastojanje svih. Od porodica koje se upinju da plaćaju kredite, do najviših struktura vlade, banaka i privatnog sektora. Svi bi trebalo da rade u istom smeru.“

Mnogi drugi Amerikanci kojima su oduzete kuće počinju ispočetka. Magadan kaže kako se nada da će jednog dana, ipak, moći ponovo da kupi ­ kuću.

Majls Rapaport, direktor organizacije za pružanje pravne pomoći „Demos“, kaže da bi država trebalo da obezbedi na milijarde dolara kako bi zaustavila talas oduzimanja kuća, koji preti sve većem broju ljudi.

Prema njegovom mišljenju trebalo bi zaista pružiti pomoć ljudima i omogućiti im da ostanu u svojim kućama dok im se materijalna situacija ne popravi.

Tekst preuzet iz Politike.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar