Hipoteke na skeneru

Banke od korisnika zahtevaju novu procenu vrednosti nekretnine. Redovne platiše bez glavobolje. Dokaz kopija poreskog rešenja

Dužnici koji su uzeli stambeni kredit 2010. godine, narednih meseci treba da očekuju da im bankari ponovo zakucaju na vrata. Svako od njih moraće svojoj banci da dostavi novu procenu vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku. To je značajna stavka u kućnom budžetu, s obzirom na to da se procena ovlašćenog veštaka naplaćuje i do 100 evra.

Ipak, gotovo sve banke umesto toga, prihvataju kopiju rešenja na imovinu iz Poreske uprave.

- U skladu sa odlukom Narodne banke Srbije, poslovne banke su u obevezi da prate tržišnu vrednost nepokretnosti koja je predmet obezbeđenja po stambenom kreditu na svake tri godine - objašnjava za „Novosti“ Petar Jovanović, član izvršnog odbora Rajfajzen banke. - Kako korisnike stambenih kredita ne bi izlagala dodatnim troškovima izrade procene, banka je kao olakšavajuću okolnost klijentima pružila mogućnost dostavljanja rešenja Poreske uprave kojim se utvrđuje godišnji porez na imovinu.

U Unikredit banci objašnjavaju da je procena neophodna kako bi se utvrdilo da li je došlo do promene tržišne vrednosti nepokretnosti. Na pitanje da li banke mogu da imaju problem u obezbeđenju kredita, s obzirom na to da se dešava da je poresko rešenje zasnovano na precenjenoj vrednosti nekretnine, u Unikredit banci odgovaraju odrično.

- Imajući u vidu da se poreska osnovica svake godine utvrđuje na osnovu stvarne tržišne vrednosti nepokretnosti, ovakvo rešenje predstavlja potpuno adekvatnu zamenu za sudsku procenu - ističu u Unikreditu.

Svi bankari sa kojima smo razgovarali ističu da po klijente koji su redovne platiše nema nikakvih posledica ako je vrednost hipoteke niža nego što je bila u vreme kada je nekretnina kupljena.

Podsetimo, cene nekretnina su 2008. godine dostigle vrhunac u svom rastu. Nakon toga su cene pale, a banke nisu klijentima pravile probleme ako je procena vrednosti hipoteke pala u odnosu na tadašnju. Sve dok se, upozoravaju, rate redovno izmiruju.

Poreska rešenja, kao novu procenu vrednosti nekretnine pod hipotekom prihvataju Hipo-Alpe Adrija banka, Rajfajzen banka, Sosijete ženeral banka, Unikredit banka...

OVERA U SUDU

Poresko rešenje kojim se utvrđuje godišnji porez na imovinu predstavlja adekvatnu zamenu za ponovnu procenu nepokretnosti. - Rešenje mora da glasi na nekretninu koja je predmet hipoteke i mora da bude overeno u sudu ili u opštini ukoliko klijent ne dostavlja original, već kopiju rešenja - ističe Petar Jovanović.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar