Niš: Porez u zavisnosti od zone – dele grad na 11

Skupština grada Niša potvrdila je odluku Gradskog veća koja predviđa da od 1. januara iduće godine područje grada bude podeljeno na 11 zona, umesto na osam.

Time bi trebalo da se omogući precizno razgraničenje ;građevinskog od poljoprivrednog i šumskog zemljišta, i pravičnija naplata poreza na nekretnine.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da ta odluka ne znači promenu poreskih stopa, iako je Fiskalni savet to predlagao tom gradu.

"Uvođenjem novih zona porez za građevinsko zemljište - počev od pete zone, biće bitno smanjen, dok će za poljoprivredno zemljište biti isti kao do sada", rekao je Bulatović novinarima.

Bulatović je naveo da će ;porez za građevinsko zemljište u sedmoj zoni biti smanjen sa sadašnjih 1.544 dinara po kvadratnom metru na 547 dinara, a u osmoj zoni takođe sa 1.544 dinara na 69 dinara.

On je kazao da će porez za stanove u prvoj zoni biti povećan za tri odsto, a za stanove u svim drugim zonama ostaće isti.

"Povećanje poreza u prvoj zoni za stanove posledica je povećanja tržišne cene stanova u toj zoni", objasnio je Bulatović.

On je rekao da Nišu rast prihoda od naplate poreza na imovinu, ali ne zbog povećanja visine poreza, već zbog povećanja broja poreskih obveznika.

"Od 2010. godine do sada broj poreskih obveznika povećan je sa 56.000 na 95.000. Najveće povećanje zabeleženo je prošle godine zbog postupka legalizacije", rekao je Bulatović.

Odbornik koalicije "Niš, moj grad" Branislav Jovanović je rekao da je dobro što će broj zona u gradu biti povećan jer će se time smanjiti porez na zemljište koje nije opremljeno komunalnom infrastrukturom.

On je rekao da vlast mora da se pobrine da poveća broj poreskih obveznika jer "oko 40 odsto objekata u gradu nije obuhvaćeno naplatom porezom. Čak i oni koji su obuhvaćeni, prikazali su netačne podatke za utvrđivanje poreza", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, za desetak velikih poslovnih hala u Nišu vlasnici ne plaćaju ni dinar poreza.

"Potrebno je da se poreska služba pojača ljudima koji su višak u javnim preduzećima i opštinama", izjavio je Jovanović.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković rekao je da gradska vlast stalno povećava poreske obaveze Nišlija što se, prema njegovim rečima, vidi iz budžeta grada Niša.

Stanković je kazao da je prihod grada od naplate poreza na imovinu 2012. godine bio 170 miliona dinara, a u 2017. godini je 453 miliona dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar