Muke i zbog podsticaja na stambeni kredit

Parove koji prođu na konkursu Vlade RS za subvenciju stambenog kredita čeka dilema: da li i dalje primati poresku olakšicu ili uzeti subvenciju, jer na oba podsticaja nemaju pravo.

Po Zakonu o porezu na dohodak donesenom pre dve godine, mladi ne mogu primati dve olakšice na stambeni kredit. Za većinu građana ovo uslovljavanje je apsurdno, i pitaju kakva je to onda subvencija, ako njome gubiš pravo koje si ranije imao.

- Na ratu kredita od skoro 500 KM primali smo ispočetka 40 KM subvencije i 20 KM poreske olakšice, što nije bio veliki doprinos kućnom budžetu, ali svakako je značilo. Vagali smo posle šta da odjavimo: poreska olakšica je manja, ali redovna, a sa druge strane subvencija je veća, ali kasni. Uzeli smo subvenciju, ali ne oslanjamo se da ćemo taj novac dobiti svakog meseca, živimo kao da ga i nema, a uplata kada kod da bude dobro došla je. Sramota je što smo uopšte dovedeni u poziciju da biramo između tako malih iznosa - priča jedan par iz Banjaluke, koji je pre pet godina kupio stan od pedeset kvadrata na kredit Investiciono-razvojne banke.

Ekonomista Marko Đogo, koji je i sam korisnik subvencije Vlade RS, kaže da se to ne može nazvati ozbiljna pronatalitetna politika, te da porez i subvenciju treba razdvojiti.

- Otac sam troje dece i imam stan od 66 kvadrata, poreska olakšica ranije mi je bila 40 KM, a sada iznosi 20 KM. Samo vrtić za jedno dete košta 220 KM, a ja subvencijom ne mogu ni to izmiriti. Koliki su stvarni mesečni troškovi porodice, novčana pomoć ne može se reći ni da je pokrila minimum tih izdataka. Dobro je da postoji subvencija, ali ne treba je povezivati sa poreskom politikom. Ako se želi podsticati natalitet, poreske olakšice moraju biti mnogo veće i to bi onda možda dalo nekog rezultata u dugom roku- smatra Đogo.

I ekonomista Predrag Duduković saglasan je da su poreska oslobađanja za iznos kamate vrlo mala, i da ih nije trebalo uslovljavati.

- U suštini takvo oslobađanje po osnovu plaćanja kamata nije opterećenje za budžet, i ne bi to bilo čak ni ako bi se korisnici kredita istovremeno subvencionisali kroz kamatu i imali te poreske olakšice- kaže on.

U Ministarstvu finansija RS ne odustaju od svog stava da je cilj ograničenja u Zakonu o porezu na dohodak, u stvari ograničavanje duplog ostvarenja olakšica po istom osnovu na teret budžeta Republike Srpske ili lokalnih zajednica i ne najavljuju neke skorije izmene zakona u ovom pogledu.

- Poresko oslobađanje je suštinski šire jer obuhvata veći broj poreskih obveznika i situacija, pa u slučaju da određeni poreski obveznici ne ispunjavaju uslove za subvencionisanje na primer, kamatne stope za mlade i mlade bračne parove jer nosilac kredita ima preko 35 godina ili stambeni kredit nije iz sredstava IRB Banke, moći će ostvariti poreski podsticaj. Ukoliko poreski obveznik u datoj poreskoj godini ostvaruje pravo na subvenciju kamate na stambeni kredit, neće biti u mogućnosti ostvariti pravo na umanjenje poreske osnovice za tu istu kamatu - navode u ministarstvu.

Subvencije prima 3.039 korisnika

Prema podacima Ministarstva porodice, omladine i sporta RS subvenciju za mlade i mlade bračne parove prima 3.039 korisnika, dok je tek deset korisnika odustalo od subvencije.

- Opredeljenje Vlade RS kroz realizaciju ovog projekta punih deset godina da pomogne mladima i mladim bračnim parovima prilikom kupovine prve stambene jedinice, te pozitivne efekte, jer se radi i o meri pronatalitetne politike, ne može dovesti u pitanje odustajanje ukupno deset korisnika prava na subvenciju, koji su se odlučili na poresku olakšicu - rekli su u ovom ministarstvu, dodajući da nastavljaju sa ovim projektom, kao merom za poboljšanje položaja mladih.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar