Montažne kuće – Vodič kroz administraciju

Obzirom da montažne kuće doživljavaju sve veću popularnost, kao vid svakodnevnog života u Srbiji i sve češće postaju izbor mladih, ovde ćemo se ukratko upoznati sa osnovnim problemima koje možemo da doživimo kroz proces dobijanja novog doma od ideje pa do same montaže.

Svi znamo da je u Srbiji administracija često kamen spoticanja za mnoge projekte i ne retko nepremostiva prepreka zbog koje se odustaje od planirane investicije. Ono što je u našoj moći je da predupredimo moguće probleme i probamo da ih eliminišemo i pre nego što bi nastali, a u ovom slučaju, da bi naš proces izgradnje montazne kuce prošao što bezbolnije.

Imajući u vidu finansijsko stanje u zemlji, ne čudi što se kreditiranje nameće kao često jedini način za dobijanje krova nad glavom. Obzirom na restriktivnu monetarnu politiku koja se godinama unazad sprovodi kod nas, sasvim je razumljivo da se za investicije i plasiranje novca banke odlučuju u samo sigurnim uslovima. Tako naprimer, do skora niste mogli da dobijete stambeni kredit za izgradnju montazne kuce jer se, po pravilu, izgradnja priprema tek posle uplate sredstava na račun izvođača radova izrade montazne kuce a banka ne zeli da investira u nešto što fizički još uvek nema svoje oblike.

Usled sve većeg broja zahteva klijenata pojedine banke su izašle u susret i ljudi koji izaberu montazne kuce kao rešenje stambenih problema, sada imaju i tu finansijsku mogućnost. Jedini uslov je postavljanje hipoteke na već postojeći objekat slične ili veće vrednosti a zatim, kada se gradnja montazne kuce dovede do 70% završenosti, stiču se uslovi prebacivanja hipoteke na nju. Možda malo komplikovano ali za današnje vreme razumljivo i kao mogućnost pruža nove horizonte za razmišljanje kada se nađemo pred životnim odlukama za dobijanjem krova nad glavom.

Sledeća stavka je dobijanje različitih dozvola za izgradnju. Pripremne radnje, koje nisu neophodne a znaju da ubrzaju proces su nabavljanje dokumenta koji nazivamo “informacije o lokaciji”, parcelacija i preparcelacija zemljišta, uklanjanje postojećih objekata na parceli, dobijanje zakonske dozvole za uklanjanje… Dokument koji nam je neophodan je Dokaz o pravu svojine na parceli ili da na neki drugi način dokažemo vlasništvo.

Potrebno je formirati parcelu i tek onda ona dobija pravni izgled lokacije pogodne za izgradnju montazne kuce. U formiranje se ubrajaja spajenje više manjih u veću ili rasparčavanje, prekategorizacija iste (npr. iz poljoprivredne u građevinsku), provera postojeće infrastrukture i mogućnost priključenja na istu…

Kada su svi ovi koraci odrađeni, podnosimo zahtev za izdavanje lokacijske dozvole. Tu već moramo priložiti idejno rešenje građevinskog projekta montazne kuce i sve to mora biti ispraćeno validnom tehničkom dokumentacijom. Tek nakon dobijanja navedene dozvole sledi korak dobijanja građevinske dozvole, koja je kroz praksu pokazano, najduže čekana. Elem, zakon dozvoljava početak gradnje i samo na osnovu lokacijske dozvole i čekanje na građevinsku u toku radnje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar