Kredit za stan i bez učešća

Građani koji podižu stambeni kredit mogu da smanje mesečne obaveze ako su u mogućnosti da u startu ulože više novca. Krediti za stan se odobravaju uz učešće od 0 do 20 odsto, a maksimalno učešće znači i najnižu mesečnu ratu. Odnedavno, banke su ponudile i stambene kredite u dinarima, ali su za sada te pozajmice skupe.
Kredit za stan sa evro klauzulom banke odobravaju i bez učešća, ali je u tom slučaju potrebno da se pod hipoteku stavi neka druga nekretnina čija je vrednost veća bar za 20 odsto od stana koji bi se tim zajmom finansirao.

Ako učešće izostane, građani treba da računaju da će im mesečne obaveze biti veće. Na primer, za stan koji košta 60.000 evra uz kamatu od 7,5 odsto i na rok od 25 godina, ako nema učešća rata će iznositi oko 440 evra. Uz iste uslove, ali ako se petina iznosa, odnosno učešće od 20 odsto plati odmah, za ratu treba izdvojiti oko 100 evra manje. U tom slučaju se i hipoteka stavlja na stan koji se kupuje, dakle nije potrebna "rezervna” nekretnina.

Do kraja godine građanima su u ponudi stambeni krediti koje subvencioniše država sa minimalnim učešćem od 10 odsto. Takve pozajmice su rezervisane za one koji kupuju prvi stan u vrednosti do 100.000 evra i čija plata ne prelazi 120.000 dinara mesečno. Za pomenuti primer stana od 60.000 evra, rata bi uz učešće od 10 odsto bila oko 400 evra, 50 evra manja nego u primeru bez učešća.

Ministar životne sredine Oliver Dulić najavio je i da će od januara 2012. godine učešće za subvencionisane kredite biti smanjeno na pet odsto, kao i da će biti povećana starosna granica za one koji žele da na taj način obezbede sebi krov nad glavom.
Za kupovinu stana građani odnedavno mogu da se zaduže i u dinarima, ali treba imati u vidu da su za sada te pozajmice skupe. Kamate su otprilike duplo veće od onih sa valutnom klauzulom i kreću oko 17 odsto. Bankari kažu da je uslov da te pozajmice pojeftine dugoročno niska inflacija, koja je u prethodne tri godine varirala između 6,6 i 10 odsto.
Prva banka koja je odobrila dinarski kredit za stan i to na rok do 25 godina je Sosijete ženeral. Ova banka dozvoljava građanima učešće od 0 do 20 odsto. Minimalni iznos tog kredita je milion dinara, dok maksimalni zavisi od kreditne sposobnosti klijenta.
Izvor: 24 sata

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Kredit za stan i bez učešća”

  1. pedja says:

    Postoji li mogucnost kupovine stana u slucaju da nemamo za ucesce a nemamo nikakvu hipoteku?

  2. dragica says:

    Ako se kupuje jedna garsonjera koja kosta 25.000 -30.000 kolika je mesecna rata .Na 10- 15 godina otplacivanja bez ucesca.

Ostavi komentar