Koliko dugo treba čuvati račune? Dugovi za komunalije zastare za godinu dana

Kada mi se na obračunu za struju pojavilo da imam dug, mislio sam - greška. Ali nedavno sam dobio opomenu za račun iz 2011. koji sam platio.

Nikoli Stojmenovu kragujevačka distribucija je zapretila tužbom, iako je taj račun platio pre tri godine. Priču o neravnopravnom ratu sa EDB Stojmenov je završio ipak u svoju korist.

- Tražili su da platim ne samo iznos duga već i sve pripadajuće kamate, pa se moja navodna obaveza povećala sa oko 6.000 na oko 15.000 dinara. Moj problem je bio u tome što nisam sačuvao uplatnicu. A koliko je vremena i njihovih računa prošlo od tada? Sreća je pa sam razgovarao sa komšijom, advokatom. On mi je objasnio da je pokušaj da se sada naplati obaveza stara tri godine propust lokalnog dobavljača struje i da je moj dug, čak i da ga imam, zastareo.

Stojmenov je poslao dopis “Elektrošumadiji”, pozvao se na Zakon o obligacionim odnosima i oni se tim povodom nisu više nikada javili.

U kancelariji zaštitnika građana Saše Jankovića podsećaju da građani treba da imaju u vidu da određeni računi zastarevaju u roku od godinu dana.

- To se odnosi na naknadu za isporučenu toplotnu energiju, struju, gas, vodu, dimničarske usluge, održavanje čistoće, radio i TV pretplatu. To znači, ako se nekome konstantno na računu pojavljuje dug za nekoliko godina i ako se pokrene postupak izvršenja, građani treba da istaknu prigovor o zastarelosti. Oni tim prigovorom pokazuju da može da im se naplati samo obaveza za godinu dana. Ako to ne urade, onda će ta obaveza biti cela naplaćena, jer će se smatrati da građani voljno pristaju da isplate ceo dug - kažu u kancelariji ombudsmana.

Za razliku od komunalnih usluga, dugovi za plaćeni porez ne zastarevaju jednu deceniju. Preporuka je, ipak, da se plaćeni računi čuvaju duže, odnosno čak i trajno kako bismo bili u mogućnosti da dokažemo da ipak ne dugujemo neko sporno potraživanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar