Kako se najjeftinije ugrejati predstojeće zime

Građani uveliko prave računicu kako da predstojeću grejnu sezonu prođu što jeftinije. Zbog viših cena, na struju će se grejati samo oni koji nemaju drugog izbora. Trošak za ugalj i drva je na prošlogodišnjem nivou. A na gas će biti povoljnije nego prošle godine, jer je plavi energent jeftiniji. Niža cena gasa u nekim gradovima mogla bi da umanji i račune za grejanje iz toplana.

Gas je od juna pojeftinio dva puta a očekuje se da cena bude još niža. Domaćinstva koja su proteklih nekoliko godina zavrtala gasne slavine i dogrevala se na struju i čvrst ogrev, vraćaju se tom energentu.

- Zbog skupoće gas sam koristio mininalno - koristio sam struju, a pošto je gas pojeftinio, trudiću se da ga sada koristim maksimalno - kaže Milenko Miladinski.

Pašić Milena kaže da će se ponovo grejati na gas.

I grejanje iz toplana negde može biti i jeftinije. Iako nezadovoljni obračunom mnogi građani traže da se isključe sa daljiskih sistema, nadležni se nadaju da će od ove grejne sezone računi biti realniji. Zbog novih propisa cene grejanja diktiraće cene energenata.

Nada Marković Purić, direktor JP Toplana u Jagodini kaže da su sve toplane u obavezi da formiraju cenu po novoj metodologiji koju je donela Vlada Srbije.

Još uvek nismo završili kopletnu kaklkulaciju ali će cena biti otprilike na nivou sadašnje - kaže Nada Marković-Purić.

Cene čvrstog ogreva nisu menjane gotovo dve godine, a isplati se kupiti ranije, jer može i na rate.

- Trenutno se najviše traže najeftinije vrste uglja shodno našoj kupovnoj moći - "kolubara", "vreoci" i "kovin". Građani na čekove mogu da kupe na šest mesečnih rata sve vrste uglja, pelet i ogrevno drvo - kaže Tanja Aprcović Pejović sa stovarišta u Beogradu.

Najviše moraju da paze oni koji se greju na struju. I bez avgustovskog poskupljenja, klime su nas celo leto hladile i dobro ugrejale račune. Zimus se mora štedeti, a najbolje će proći oni koji se greju na TA peći.

Jovanka Arsić Karišić iz Centralnoevropskog foruma za razvoj rekla je da TA peći, mašine za pranje veša i sudova trebalo bi koristiti u noćnom periodu kada je tarifa jeftinija.

- SVako može da uradi nešto na izolaciji svog objekta, na zameni prozora. Ako ne može da menja prozore, može makar sa gumenim i suđerastim trakama da izoluje prozore da se ne rasipa energija. Više od 40% energije odlazi kroz zidove i prozore - kaže Jovanka Arsić Karišić.

Potrošnju energenata diktiraju i vremenske prilike. U ledenim danima greje se više a to treba i platiti, pa je najbolje kada se u grejnu sezonu uđe bez zaostalih računa i dugova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar